Kuhinja

Recept za preukusne lazanje: Umјesto kora koristite palačinke

Autor mondo

Uz recept italijanske bake napravite jednostavne lazanje sa palačinkama koje će se svima dopasti.

Izvor: Screenshot

Lazanje su čuveno italijansko jelo koje se pravi od tjestenine, ragu sosa i sira. Italijanske domaćice obično same mijese kore za lazanje, ali jedna italijanska baka je otkrila mnogo jednostavniji recept.

Riječ je o lazanjama koje se prave sa palačinkama, a nevjerovatno su ukusne. Čak ne morate ni da kuvate ragu sos satima, jer se mljeveno meso i paradajz sos spremaju odvojeno. Ako želite da probate nešto drugačije, mi vam predlažemo ovaj fantasitčan recept za lazanje.

Sastojci:

30-35 gotovih palačinaka
200-300 g mocarele
200 g parmezana
600 g miješanog mljevenog mesa
1/2 crnog luka
2-4 lista svežeg bosiljka
puter
1 l soka od paradajza
1 jaje
3-4 kašike mlijeka

U tiganju na malo ulja propržite sitno sjeckani crni luk, a onda dodajte i mljeveno meso. Kada se isprži sklonite sa strane. Paradajz sos krčkajte dok se malo ne zgusne, a onda ostavite da se dobro ohladi. Mocarelu isjeckajte, a parmezan ako imate svjež izrendajte. Takođe, možete da koristite parmezan u kesici. U tanjiru umutite jaje sa mlijekom.

Tepsiju premažite puterom, pa poredajte palačinke koje ste umočili u smjesu od jaja po dnu i ivici. Sipajte preko paradajz sos, zatim poredajte mocarelu i pospite parmezan. Nakon toga sipajte proprženo mljeveno meso. Zatim ponovo poredajte palačinke koje ste umočili u smjesu od jaja. Tako redajte sve dok ne utrošite sve sastojke. Na kraju zatvorite palačinkama koje vire iz tepsije i jednom palačinkom koju ste odvojili sa strane. Premažite paradajz sosom. Nožem zasjecite na par mjesta i tu sipajte preostalu smjesu sa jajima, a na vrh stavite još malo sjeckane mocarele. Pecite u rerni na 180°C oko sat vremena.

(MONDO/Stvar ukusa)