Kuhinja

Kombinacija dva najpopularnija jela: Recept za pica-pitu

Autor Željko Svitlica

Isprobajte ovu pica pitu, oduševiće vas koliko je sočna, raskošna i izdašna.

Izvor: Stvar ukusa

Pica-pita je ispunjena sastojcima sličnim onima koji se koriste za picu. Možete dodati i šunku ako želite, ali ovaj recept je bez mesa. Možda će vam se dopasti i domaća pica sa slaninom i kiselim krastavcima. Pica pita je baš jedinstvena, koristi se mocarela, ali kao što smo rekli, prilagodite recept po želji. Evo kako se pravi pica pita!

Sastojci:

Za tijesto

400 g brašna, plus dodatak za posipanje
7g kvasca
prstohvat žutog šećera
1.5 kašika maslinovog ulja

Za sos

300 ml paradajz sosa
1 kašika paradajz pirea
1 kašika maslinovog ulja
1 čen bijelog luka, sitno narendanog
1 kašičica sušenog origana

Za punjenje

150 g mocarele
20 crnih maslina, bez koštica i prepolovljenih
šaka listova bosiljka

Recept za pica-pitu:

Da biste napravili pica pitu, pomiješajte brašno, kvasac i šećer u velikoj posudi i napravite rupu u sredini. Dodajte 1 kašičicu soli, ulje i 250 ml mlake vode. Mijesite smjesu rukama u tijesto, a zatim ga stavite na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite 10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Sipajte još malo ulja u činiju, dodajte tijesto, pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže 35-40 minuta ili dok se ne udvostruči. U međuvremenu, pomiješajte sve sastojke za paradajz sos u činiji.

Ubacite tijesto u kalup, sa prelivom.

Zagrijte rernu na 190C. Lagano nauljite kalup za tortu. Istresite tijesto na pobrašnjenu površinu i nekoliko puta izbacite vazduh iz njega rukama. Uklonite četvrtinu tijesta i ostavite sa strane, a zatim ostatak tanko razvaljajte tako da bude dovoljno veliko da se pleh obloži. Utisnite tijesto u dno i uz stranu pleha. Polovinu sosa rasporedite po podlozi od tijesta za picu, pa pospite polovinom mocarele i polovinom maslina i bosiljka. Razvaljajte rezervisano tijesto u krug koji je dovoljno velik da stane preko prvog sloja fila, a zatim ga položite na vrh. Prelijte preostalim sosom, većinom preostalog sira i ostatkom maslina i bosiljka. Preko fila lagano preklopiti tijesto, pa preko otkrivenog fila u sredini posipajte preostali sir za pica pitu.

Prebacite pleh u rernu i pecite 45-50 minuta dok tijesto ne porumeni i ne postane hrskavo. Izvadite iz rerne, odvojite kopču za opruge i ostavite da se pica pita hladi 20 minuta prije nego što je izvadite iz pleha i isijecite na kockice za serviranje. Uživajte u pica piti!