Kuhinja

Domaćinski pire se pravi bez mlijeka i putera uz dva trik sastojka

Autor Nikolina Damjanić

Pire bez mlijeka i putera uz ovaj trik neće biti suv i biće odličan prilog uz meso.

Izvor: Shutterstock

Pire krompir ima standardnu tehnologiju kuvanja. Ovo je prilog koji se voli i poštuje u mnogim zemljama svijeta.  Po klasičnim receptima, u pire treba dodati puter i mlijeko. Evo kako da napravite najukusniji pire bez mlijeka i putera!

Ako se dogodilo da kod kuće niste imali mlijeko ili puter, a morate da pripremite pire, možete pronaći izlaz iz situacije. I nije tako teško kao što djeluje.

Za pripremu pire krompira biće vam potrebna voda u kojoj se kuva krompir. Zbog toga nije neophodno sipati ga odmah nakon kuvanja. Naravno, obična čorba od krompira neće zamijeniti puter i mlijeko i neće napraviti svilenkastu teksturu. Krompiru neće dati izrazit kremasti ukus, ali ni vaš pire neće biti suv. Može se smatrati dijetalnom verzijom običnog priloga.

Takođe, luk će biti odličan dodatak pireu. Najbolje je iseći i propržiti luk na ulju, a zatim pomiješati sa pireom. Takav pire krompir će biti ukusan i bez tradicionalnih mliječnih proizvoda.

(Stvar ukusa)