Kako da skuvate jaja pravilno, a da ne puknu je ponekad pravo umijeće, a nekoliko savjeta i trikova će vam pomoći da budete uspješni u tome.
Kako da skuvate jaja pravilno, a da ne puknu je često pitanje, ali vrijedi da znate kako da ih pravilno kuvate. Imajte na umu da se bliže uskršnji praznici, kada kuvamo veću količinu jaja, pa će vam ovi savjeti biti značajni, poput toga da budete sigurni da jaja neće pući tokom kuvanja.
Sve zavisi od temperature
Kuvana i obojena jaja su jedan od simbola praznika. I mnogi ljudi su navikli da kuvaju jaja stavljajući ih u hladnu vodu. Međutim, ovaj metod nije uvijek najbolji.
Izbor temperature vode zavisi od toga gde i na kojoj temperaturi su jaja čuvana. Ako su bila u frižideru, preporučuje se da ih stavite u hladnu vodu. Nagla promjena temperature može izazvati pucanje ljuske, jer najvažnije je u kakvu vodu ih stavljate, a uz jedan trik lako ćete ih oljuštiti. Ako su se jaja malo zagrijala, na primjer, bila su sat vremena na sobnoj temperaturi, mogu se staviti u ključalu vodu.
Zašto jaja pucaju?
Sa oštrim padom temperature, protein, koji se nalazi u blizini ljuske, brzo se zagrijeva i širi.
Pošto ljuska jajeta nije elastična, ne može da se istegne i samim time puca.
Kako izbjeći pucanje jaja
Ne ubacujte jaja iz frižidera u vrelu vodu.
Počnite da kuvate u hladnoj vodi.
Dodajte malo soli u vodu.
Zapamtite da je optimalno vrijeme kuvanja da biste dobili meko kuvana jaja 3-4 minuta, za omlet 4-5 minuta, za tvrdo kuvana jaja 7-10 minuta.
Takođe, da biste lakše očistili jaja, nakon kuvanja možete ih staviti u hladnu vodu na nekoliko minuta.
(Stvar ukusa/Mondo)