Kuhinja

Domaće pogačice sa sirom - ukusnije nego kupovne

Autor Nikolina Damjanić

Naučite da mjesite tijesto i napravite domaće pogačice sa sirom.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

500 g brašna

250 g feta sira

200 g putera

1 jaje

1 kašičica soli

1 kašičica šećera

100 ml tople vode

7 g suvog kvasca

Za premazivanje:

1 jaje

1 kašičica mlijeka

Priprema: 

Svi sastojci treba da budu sobne temperature. U posudi pomiješajte toplu vodu, ravnu kašiku brašna, suvi kvasac i šećer. Sve dobro promiješajte, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta.

U posudu prosijte brašno i dodajte so, pa u sredini napravite uduljenje. U to udubljenje dodajte jaje, puter sobne temperature i izdrboljeni sir. Kratko mjesite, pa dodajte aktivirani kvasac i umjesite tijesto koje se ne ljepi. Oblikujte loptu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe nekih 15 minuta.

Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu, pa oklagijom razvucite na 5mm debljine. Ponovo pokrijte providnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi još 15 minuta. Ponovo malo razvucite tijesto, pa čašom vadite okrugle oblike.

Pogačice redajte u pleh obložen pek papirom, pa premažite jajetom koje ste umutili sa mlijekom. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C oko 25 minuta.

(Stvar ukusa/MONDO)