Kuhinja

Napravite hladni gaspaćo za ručak i otjerajte vrućinu

Autor Nikolina Damjanić

Gaspaćo je čuvena španska čorba, hladna i osvježavajuća. Možete da koristite povrće po izboru, ali tradicionalno se koriste paradajz, krastavci i paprike.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

1 kg paradajza, isječenog na četvrtine

2 krastavca, oljuštena i isjeckana

1/2 crvene paprike, sjeckane

1 čen bijelog luka, grubo nasjeckan

2 kašike crvenog vinskog sirćeta

60 ml vode

40 ml maslinovog ulja

so i biber po ukusu

2 veća parčeta hljeba

6 komada čeri paradajza, presiječenog na pola

2 kašike tanko isječenog bosiljka

Priprema

Za gaspaćo čorbu pomiješajte paradajz, krastavce, biber, bijeli luk, sirće i vodu, sipajte u blender i blendirajte dok ne postane glatko, a zatim dodajte ulje i blendirajte da se sjedini. Začinite solju, biberom i sa još sirćeta ako je potrebno. Pokrijte i stavite u frižider dok se ne ohladi.

U međuvremenu, u tiganju na srednjoj vatri, sipajte dovoljno ulja da prekrije dno tiganja. Ubaicite hljeb i pržite ga 1-2 minuta. Okrenite hljeb na drugu stranu i pecite dok ne postane hrskav, još 1-2 minuta. Izvadite iz tiganja i ostavite da se ohladi. Za serviranje, podijelite supu u činije i na vrh stavite krastavac, paradajz , bosiljak i malo ulja. Ukoliko volite čorbe možda ćete željeti da napravite i pileću čorbu sa četiri vrste povrća i začinskim biljem.

(Stvar ukusa/MONDO)