Kuhinja

Ljetnja poslastica koja se lako pravi: Kako da napravite limun-sladoled

Autor mondo.rs

Nijedno ljetnje druženje ne prolazi bez dezerta, a mi smo otkrili najbolji!

Izvor: Stvar ukusa

Ovaj ledeni desert sa osvježavajućim ukusom limuna definitivno će biti hit na svakom večernjem druženju sa ekipom. Ovaj super jednostavan recept kombinuje svežu slatku pavlaku, limun krem i naravno limoncello. Ukrašen smrznutom kriškom limuna i grančicom majčine dušice, pravi je praznik za oči, ali i za nepce!

Sastojci
• 230 g slatke pavlake

• 1 kašika šećera

• 6-8 kašika limoncella

• 260 g limun curd-a (gotov krem od limuna, a možete ga napraviti i sami po receptu ispod)

Priprema
1. Stavite kremu za šlag u činiju i mešajte dok se ne zgusne. Dodajte šećer i 3 do 4 kašike limončela. Nastavite sa mešanjem dok se ne formiraju čvrsti vrhovi.

2. Umešajte limun krem i preostale 3 do 4 kašike limončela dok se dobro ne sjedine.

3. U plitku staklenu vatrostalnu posudu rasporedite pripremljeni šlag. Na vrh nasumično dodajte komadiće limun curd-a i uz pomoć noža lagano umešajte u šlag.

4. Stavite u zamrzivač najmanje 4 sata ili preko noći.

5. Stavite desert u ohlađene koktel čaše i ukrasite smrznutom kriškom limuna. Preko deserta možete dodati i kap limončela.

Recept za limun krem
Sastojci:

• 4 jaja
• 200 g šećera
• 120 ml svežeg limunovog soka (jedan do dva limuna)
• kora jednog limuna
• 90 g putera

Priprema
Stavite jaja i šećer u srednju šerpu. Kratko umutiti žicom za mućenje. Dodajte limunov sok i koricu i kockice putera. Kuvajte krem na srednjoj vatri dok ne postignete željenu gustinu. Zatim je prebacite u sterilisane tegle i ostavite nekoliko sati na sobnoj temperaturi da se ne ohladi. Ohlađen krem možete čuvati u frižideru i koristiti u roku od 14 dana za razne deserte ili kao namaz za fina peciva.