Kuhinja

Najbolji recept za potaž od mrkve i tikvice

Autor Nikolina Damjanić

Potaž od mrkve i tivice je okrepljujuć, ukusan i savršen za ljeto.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

2 kašičice maslinovog ulja

1 srednji luk, sitno isjeckan

450 g mrkve, oljuštene i isječene

450 g tikvica, neoljuštenih i isječenih

2 kašičice karija u prahu

450 ml pilećeg bujona

30 g peršuna, sjeckanog

Priprema:

Kako biste napravili ovaj potaž prvo zagrijte maslinovo ulje loncu za supu na srednjoj vatri. Pržite luk u loncu 5 minuta. Dodajte mrkvu i tikvice, a zatim kari u prahu.

Mješajte 1 do 2 minuta. Dodajte pileći bujon. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte 20 minuta dok povrće ne omekša. Dodajte sjeckani peršun. Prebacite supu u blender i blendirajte dok ne postane glatka. Servirajte i uživajte!