SAVJETI

5 tajnih trikova za pohovanu piletinu: Koriste ih vrhunski profesionalci, a meso nikad nije suvo

Autor Dušan Volaš

Ako volite pohovano pileće bijelo meso, pronašli smo trikove profesionalnih kuvara uz koje će svaki put biti hrskavo, zlatnožuto i preukusno!

Izvor: Printscreen/Youtube/Alena Mitrofanova

Ne samo da je danas najrasprostranjenije meso u ishrani, već je zbog svojih hranljivih sastojaka i dobrih nutritivnih vrednosti, piletina uvijek odličan izbor za ručak. Pohovanu piletinu danas jede cijeli svijet, a jedinstveni način spremanja nastao je u Vojvodini u Srbiji. Sprema se brzo, mnogi će se složiti da je i lako, ali uz ovih nekoliko trikova, svaki put će biti savršena. Pratite ih, jer ovo zaista može svako, i nikad vam se neće desiti da piletina zagori ili bude suva.

1. Pravilno sječenje

Izvor: Larisa Rudenko/Shutterstock

Uzmite pileća prsa, položite ih i pritisnite šakom. Drugom rukom uzmite oštar nož, i sjecite paralelno sa podlogom dugim potezima. Nikako ne "testerišite" piletinu kratkim potezima reckavim nožem, rizikujete da upropastite komad. Dugim potezima nožem ravnomjerno ćete isjeći pileća prsa na dva velika komada koja će se lijepo pržiti.

2. Izlupajte piletinu

Izvor: guys_who_shoot/Shutterstock

Ako ste kupili deblje pileće bijelo meso, dobijene polovine obavezno izlupajte tučkom, ili dnom šerpe sa ručkom. Mnogi prave grešku kada lupaju meso i krenu od kraja, ali profi kuvari savjetuju da obavezno krenete od sredine. Lupajte tučkom ili dnom šerpe polako i ravnomerno, od sredine ka krajevima piletine. Lupanje omekšava meso jer "razbija" vlakna mišića, a obezbjeđuje i ravnomernu debljinu mesa, pa nema rizika da se u sredini neće ispeći.

3. Pohovanje

Izvor: YouTube/ golbsalt/Printscreen

Poređajte tanjire sa brašnom, jajima i prezlama jedan pored drugog. Uvijek svježu piletinu držite u jednoj ruci, dok vam je druga čista da biste dodirnuli nešto drugo u kuhinji, pustili vodu iz slavine... Profi kuvari savjetuju da solju i biberom začinite i brašno, i jaja i prezle, za maksimalan ukus. A možete i da se poigrate sa raznim ukusima, u brašno dodajte suve začine, u prezlu parmezan, a u jaja malo limuna koji odlično ide uz pohovano meso.

4. Prženje

Izvor: Your Hand Please/Shutterstock

Meso se nikada ne pohuje u dubokom ulju, osim ako morate da koristite fritezu. Procijenite debljinu pohovane piletine, i u tiganj sipajte ulje tako da dolazi do polovine visine mesa, ne da ga prekrije. Ulje zagrejte na srednje jakoj vatri, nikada na najjačoj. Poh bi trebalo da dobije zlatnu boju, a meso da se ravnomerno isprži, prejaka vatra za rezultat će imati tamnosmeđu koricu, i živu piletinu u sredini. Srednja vatra je ključna za lijepu pohovanu piletinu.

5. Još malo soli

Izvor: YouTube/ J. Kenji López-Alt/Printscreen

Čim izvadite pohovanu piletinu na ubrus, kako biste ocijedili višak ulja, pospite je sa još malo soli. Vruć poh će upiti so, biće krckav i začinjen još "mrvicu", i svi će vas pitati gdje ste naučili da pravite ovako lijepu pohovanu piletinu!