Kuhinja

Recept za najbolji makedonski ajvar

Autor mondo.rs

Saznajte kako se pravi najbolji ljuti makedonski ajvar.

Izvor: Shutterstock/Sasa Dzambic Photography

Sastojci:

10 kg crvenih paprika (po mogućstvu roga paprike)

2 kg patlidžana

4-5 ljutih papričica (možete dodati više ili manje, u zavisnosti od željene ljutine)

1,5 l ulja (najbolje suncokretovo)

1 glavica bijelog luka (opciono)

200 ml sirćeta

100 g šećera

100 g soli

Recept za makedonski ajvar:

Paprike za ajvar ispecite na roštilju, u rerni ili na plotni. Nakon pečenja, stavite ih u veliku posudu i pokrijte da bi se lakše ljuštile. Kada se ohlade, ogulite ih i očistite od sjemena. Patlidžane ispecite na isti način, oljuštite ih i odstranite sjeme. Ljutim papričicama uklonite sjemenke (ako želite blažu verziju), a zatim ih sitno isjeckajte.

Sameljite paprike, patlidžane i ljute papričice u mašini za mljevenje mesa ili ih usitnite u blenderu, ali ne previše sitno – neka ostanu sitni komadići za teksturu. 

U velikom loncu zagrijte ulje. Dodajte mljevenu smjesu i pržite je na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje.

Dodajte so, šećer i sirće. Pržite dok se smjesa ne zgusne, a ulje ne počne da se odvaja od smjese (ovo može potrajati 2-3 sata). Pred kraj kuvanja, dodajte sitno isjeckani bijeli luk (ako ga koristite) i još malo pržite dok ne omekša i smjesa ne postane potpuno homogena. 

Sterilizujte staklene tegle i poklopce. Dok je ajvar još vruć, sipajte ga u pripremljene tegle, dobro zatvorite i okrenite ih naopako da se hermetički zatvore. Ostavite ih tako da se ohlade.

Savjet plus!

Ako želite da ajvar bude još ljući, dodajte više ljutih papričica ili dodajte suvu, mljevenu ljutu papriku pred kraj prženja.

(Stvar ukusa/Mondo)