Zimnica sa paprikama i šargarepom, ljutenica, obavezan je prilog zimskim jelima.
Sastojci:
- 4kg šargarepe
- 15 komada crvene mesnate paprike
- 250 g bijelog luka
- ljuta paprika, nekoliko komada, po ukusu
- 0,6 l ulja
- so, po ukusu
- sirće, po ukusu
Recept za ljutenicu sa paprikama i šargarepom:
Kako biste napravili ljutenicu prvo očistite i operite sve povrće. Šargarepu ojuštite i operite, a paprike očistite od sjemenki. Sve sastojke sameljite pomoću mašine za mljevenja mesa.
Sve samljevene sastojke sipajte u široku šerpu i dodajte ulje, pa pržite oko 1 sat i 30 minuta. Kada je isprženo dodajte sirće i so po ukusu.
U međuvremenu sve sterilisane tegle zagrejte u rerni, pa ih nakon toga napunite ljutenicom. Kada ih napunite, vratite ih u rernu kako bi se tokom noći ohladile. Možda će vas zanimati i kako se pravi ljutenica.
(Stvar ukusa)