Kuhinja

Zalivena pita posuta sirom

Autor Stvar ukusa

Pita se preliva mješavinom mlijeka i jajeta i posipa sirom, dok joj origano daje posebnu aromu.

Izvor: prt scr / canva / instagram / chunky_cooker

Sastojci:

  • 2 paketa kora za pitu
  • 60 ml ulja
  • 4 čena bijelog luka, nasjeckana
  • 1 kašičica origana
  • prstohvat soli i bibera
  • 2 velika jajeta
  • 250 ml punomasnog mlijeka
  • so i biber
  • rendani kačkavalj, po ukusu

Pogledajte kako se pravi:

Recept za zalivenu pitu posutu sirom:

Kako biste napravili ovu pitu prvo pripremite okrugli pleh za pečenje i podmažite ga uljem. Preklapajte koru kao da pravite lepezu, pa je urolajte i slažite u pleh. Prvu koru urolajte u malu rolnu pa oko nje slažite druge prekloplopljene kore u krug, kao da pravite ružu.

U činiji pomiješajte sitno sjeckani bijeli luk, ulje i origano, izmiješajte ih pa time ravnomjerno premažite kore. Ubacite u rernu zagrijanu na 180 stepeni i pecite od 13-15 minuta. Dok se peče napravite smjesu za zalivanje pite.

U činiji pomiješajte jaja, mleko, so i biber. Izvadite pitu iz rerne i zalijte ovom smesom, pa odozgo pospite rendanim kačkavaljem. Vratite u rernu i na istoj temperaturi pecite 5 do 10 minuta. Izvadite i uživajte.

(StvarUkusa)