Pita se preliva mješavinom mlijeka i jajeta i posipa sirom, dok joj origano daje posebnu aromu.
Sastojci:
- 2 paketa kora za pitu
- 60 ml ulja
- 4 čena bijelog luka, nasjeckana
- 1 kašičica origana
- prstohvat soli i bibera
- 2 velika jajeta
- 250 ml punomasnog mlijeka
- so i biber
- rendani kačkavalj, po ukusu
Pogledajte kako se pravi:
Recept za zalivenu pitu posutu sirom:
Kako biste napravili ovu pitu prvo pripremite okrugli pleh za pečenje i podmažite ga uljem. Preklapajte koru kao da pravite lepezu, pa je urolajte i slažite u pleh. Prvu koru urolajte u malu rolnu pa oko nje slažite druge prekloplopljene kore u krug, kao da pravite ružu.
U činiji pomiješajte sitno sjeckani bijeli luk, ulje i origano, izmiješajte ih pa time ravnomjerno premažite kore. Ubacite u rernu zagrijanu na 180 stepeni i pecite od 13-15 minuta. Dok se peče napravite smjesu za zalivanje pite.
U činiji pomiješajte jaja, mleko, so i biber. Izvadite pitu iz rerne i zalijte ovom smesom, pa odozgo pospite rendanim kačkavaljem. Vratite u rernu i na istoj temperaturi pecite 5 do 10 minuta. Izvadite i uživajte.
(StvarUkusa)