Kuhinja

Domaće kiflice od kefira punjene pireom i šampinjonima

Autor Stvar ukusa

Ove domaće kiflice prave se sa kefirom i pune pire krompirom i šampinjonima. Idealne su za užinu.

Izvor: prt scr / yt / ПРОСТОРЕЦЕПТ

Sastojci:

Za pecivo:

  • 200 ml kefira
  • 1 žumance
  • 100 g putera
  • 350 g brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 10 g praška za pecivo

Za fil:

  • 400 g pire krompira
  • 150 g šampinjona
  • 1 luk
  • so i biber po ukusu
  • jaje za podmazivanje
  • susam

Pogledajte kako se prave:

Recept za domaće kiflice od kefira punjene pireom i šampinjonima:

Kako biste napravili ove kiflice, napravite prvo tijesto. Ubacite žumance, so i otopljeni puter u kefir i promiješajte. Dodajte brašno i prašak za pecivo, umijesite meko i nelepljivo tijesto. Pokrijte tijesto salvetom i ostavite 20-30 minuta. Pripremite fil. Isječene pečurke pržite na jakoj vatri sa puterom. Na kraju posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte sitno sjeckani crni luk i sve zajedno propržite. Pečurke pomiješajte sa pire krompirom.

Tanko razvaljajte tijesto, pa ga isjecite na pravougaonike 10 x 12 cm. Na jednu širu stranu pravougaonika uz rub stavite fil. Presavijte i zatvorite pritiskajući. Slobodan dio pravougaonika isijecite na 8 traka i unakrsno ih ispresavijajte preko kiflice.

Prije pečenja premažite umućenim jajetom i pospite susamom. Pecite u zagrijanoj rerni na 200 C oko 15-20 minuta. Izvadite ih da se prohlade i uživajte. 

StvarUkusa