Recept

Zapečeni krompir sa šunkom i lukom

Autor Stvar ukusa

Zapečeni krompir sa šunkom i lukom je vrlo aromatično jelo, koje možete da servirate u svim prilikama.

Izvor: Shutterstock

Sastojci:

  • 450 g šunke, isječene na male kockice
  • 2 kašika maslinovog ulja
  • 2 kašike putera
  • 2 kašike brašna
  • 400 ml mlijeka
  • so i biber po ukusu
  • mala veza vlašca, isjeckanog
  • 5 kašika sušenog bosiljka
  • 4 krompira srednje veličine, oljuštenog i tanko isječenog
  • 120 g isjeckanog crnog luka

Recept za zapečeni krompir sa šunkom i lukom:

Za ovaj krompir prvo ispržite šunku i sjeckani crni luk na maslinovom ulju, dok luk ne porumeni. Oljuštite krompir i nasjecite na tanke kriške. Namažite maslacem tepsiju i unutra stavite prženu šunku i luk, pa ih posolite i pobiberite.

Zagrijati rernu na 162 stepena. Rastopite puter u tiganju, sklonite sa vatre i umiješajte brašno. Vratite na ringlu i dodajte mlijeko. Miješajte na direktnoj vatri dok sos ne provri i ne zgusne se.

Preko šunke poređajte krompir i prelijte ga mješavinom mlijeka. Krompir pospite vlašcem i bosiljkom. Pecite dok krompir ne omekša, oko 1 sat. Pokrijte prvih pola aluminijumskom folijom, a zatim je skinite. 

(Stvar ukusa)