Kuhinja

Česnica na vojvođanski način

Autor mondo.rs

Tradicionalno, česnica se priprema u rano božićno jutro, a služi se nakon porodičnog ručka.

Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/Creative-Family

Česnica je tradicionalni božićni kolač, a za razliku od većeg dela Srbije gde se priprema slično kao pogača, u Vojvodini ovaj specijalitet najviše podseća na baklave.

Po tradiciji, česnica se priprema u rano božićno jutro, a seče se kad se za trpezom okupi cela porodica.

Sastojci:

300 g tankih kora za pite

500 g mlevenih oraha

200 g suvog grožđa

300 g meda

100 g šećera

150 g margarina

margarin za premazivanje

Priprema:

Suvo grožđe preliti vrelom vodom i pustiti da nabubri 10 minuta, pa ocediti. Med i margarin (odvojeno) otopiti na laganoj vatri da budu u tečnom stanju i tako ih održavati. Četvrtasti pleh premazati margarinom, obložiti papirom za pečenje, pa preko opet premazati margarinom. U pleh staviti 1 koru, pa je preliti kašikom rastopljenog margarina. Posuti sa 3 kašike mlevenih oraha i pola kašike šećera. Posuti suvim grožđem, pa preliti sa 2 kašike otopljenog meda. Preko staviti drugu koru i lagano pritisnuti. Ponoviti postupak – rastopljen margarin, orasi, šećer, suvo grožđe, med. Između, u česnicu udenuti metalni novčić i, po želji, zrno pšenice ili pasulja (za plodnost i dobro zdravlje). Staviti treću koru i postupak ponavljati dok ne ostanu 3 kore. Poslednje 3 kore ređati na sledeći način: prvo jednu koru preliti sa malo margarina, posuti sa malo šećera i malo meda. Staviti sledećui ponoviti postupak. Pomešati ostatke rastopljenog margarina i meda i poslednju koru premazati tom mešavinom. Zagrejati rernu na 190 stepeni C i staviti česnicu da se peče.Nakon 15 minuta smanjiti temperaturu na 160 stepeni i peći pola sata dok kora ne postane rumena. Pečenu česnicu još u plehu pažljivo prekriti aluminijumskom folijom i pustiti da se ohladi.