Kuhinja

Badnji dan: Posna sarma koja parira omiljenom srpskom specijalitetu

Autor mondo.rs

Umesto klasičnih posnih jela, napravite nešto drugačiju verziju sarmi...

Badnji dan je poslednji dan božićnog posta.

Proslavlja se u krugu porodice, a u najčešća jela koja se nalaze na trpezamna širom Srbije spadaju prebranac i riba. Ovog puta, probajte nešto drugo!

Sastojci:

4 struka praziluka

3 glavice crnog luka

2 šargarepe

1 ½ šolja pirinča

1 kašika soli

1 kašika tucane crvene paprike

1 kašičica bibera

2 lovorova lista

1-2 glavice kiselog kupusa

1 kašika mlevene crvene paprike

1 kašičica biljnog začina

Zaprška:

3 kašike ulja

1 kašika brašno

1-2 kašike mlevene crvene paprike

Priprema:

Listove kupusa pripremiti za sarmu. Povrće sitno iseći i prvo kratko dinstati bez ulja, pa dodati ulje i dinstati na tihoj vatri, dok ne omekša. Dodati pirinač i dinstati još 10 minuta, uz dolivanje vode (oko 1 dl). Dodati so, biber, biljni začin, tucanu i mlevenu papriku i promešati. Dno duboke posude nauljiti, pa poslagati nekoliko listova kupusa. Na listove kupusa stavljati po kašiku fila i urolati sarme. Poslagati ih u posudu, a posle svakog reda posuti sa iscepkanim lovorovim listom. Prekriti sa nekoliko listova kupusa, naliti vodom da prekrije sarme, poklopiti i kuvati nekoliko sati na tihoj vatri. Zaprška: Zagrejati ulje, pa dodati brašno. Pržiti dok ne promeni boju, pa dodati mlevenu papriku. Promešati i sipati u posudu sa sarmama. Kuvati još 10-15 minuta.