Umesto klasičnih posnih jela, napravite nešto drugačiju verziju sarmi...
Badnji dan je poslednji dan božićnog posta.
Proslavlja se u krugu porodice, a u najčešća jela koja se nalaze na trpezamna širom Srbije spadaju prebranac i riba. Ovog puta, probajte nešto drugo!
Sastojci:
4 struka praziluka
3 glavice crnog luka
2 šargarepe
1 ½ šolja pirinča
1 kašika soli
1 kašika tucane crvene paprike
1 kašičica bibera
2 lovorova lista
1-2 glavice kiselog kupusa
1 kašika mlevene crvene paprike
1 kašičica biljnog začina
Zaprška:
3 kašike ulja
1 kašika brašno
1-2 kašike mlevene crvene paprike
Priprema:
Listove kupusa pripremiti za sarmu. Povrće sitno iseći i prvo kratko dinstati bez ulja, pa dodati ulje i dinstati na tihoj vatri, dok ne omekša. Dodati pirinač i dinstati još 10 minuta, uz dolivanje vode (oko 1 dl). Dodati so, biber, biljni začin, tucanu i mlevenu papriku i promešati. Dno duboke posude nauljiti, pa poslagati nekoliko listova kupusa. Na listove kupusa stavljati po kašiku fila i urolati sarme. Poslagati ih u posudu, a posle svakog reda posuti sa iscepkanim lovorovim listom. Prekriti sa nekoliko listova kupusa, naliti vodom da prekrije sarme, poklopiti i kuvati nekoliko sati na tihoj vatri. Zaprška: Zagrejati ulje, pa dodati brašno. Pržiti dok ne promeni boju, pa dodati mlevenu papriku. Promešati i sipati u posudu sa sarmama. Kuvati još 10-15 minuta.