Evo kako da umestie hleb po receptu Džejmija Olivera!
Recept za dobar domaći hleb uopšte ne mora da bude komplikovan, naprotiv! Čuveni kuvar Džejmi Oliver kaže da vam za dobar hleb trebaju samo dva sastojka – brašno i kvasa, uz vodu i so, naravno.
Sastojci:
Kesica suvog kvasca
Kilogram oštrog brašna
Priprema:
U veliku posudu sipajte 650 mililitara tekuće vode, pa u to dodajte kvasac i mešajte nekoliko minuta.
U to dodajte veći deo brašna i pola kašičice soli, pa sve izmešajte. Zatim rukama oblikujte loptu, po potrebi dodajući još brašna sve dok testo ne prestane da se lepi.
Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i nastavite da ga mesite oko pet minuta, kako bi bilo elastično i glatko.
Opet oblikujte loptu, stavite je u posudu, prekrijte krpom i ostavite oko sat vremena da nadođe.
Nakon toga, kratko premesite testo – oko 20 sekundi. Oblikujte ga po želji, pa ostavite da nadođe još oko 30 sekundi. U međuvremenu, zagrejte rernu na 180 stepeni.
Stavite hleb u rernu i pecite oko 35 minuta ili dok ne dobije zlatnu nijansu.
Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!