Kuhinja

MONDO kuhinja: Hrskava piletina sa Staropramen pivom i prilogom

Autor mondo.ba

I ove srijede imamo za vas ubjedljivo najbolji prijedlog za ručak. Sačuvajte ga za dane kada vam ponestane inspiracije, zahvalićete nam se kasnije :)

Hrskavu piletinu s prilogom, koju je naš kuvar Peđa Tošić obogatio "tajnim" sastojkom, Staropramen pivom pripremate na sljedeći način...

Šoping lista:

Pileći file (600 grama)

- Staropramen pivo

- Četiri jajeta

- 200 grama brašna

- 100 grama edamer sira

-Kukuruzne pahuljice

-Ulje

- So, biber

-Tikvice (200 grama)

-Patlidžan (100 grama)

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Način pripreme:

Odvojiti žumance od bjelanceta, bjelance umutiti u čvrsti snijeg. U žumance dodati pivo, brašno, so i mutiti da dobijemo malo gušću smjesu nego za palačinke.

U tu smjesu dodamo snijeg od bjelanceta i lagano izmiješamo da dobijemo pivsko tijesto u kome ćemo panirati piletinu. Pileći file isječemo na štapiće, začinimo i uvaljamo u brašno.

U pivsko tijesto dodati pahuljice i u tu smjesu umakati štapiće piletine i pržiti u dubokoj masnoći dok ne porumeni.

Tikvice i patlidžan isjeckati u željeni oblik, začiniti i umočiti u smjesu od pivskog tjesta, pržiti u dubokoj masnoći. Servirati uz piletinu i pivo.

Prijatno!

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.