Recept

Pita gužvara sa mesom i sirom

Autor Maja Gašić

Iz kuvara naših baka.

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/Mariha-kitchen

Sastojci:

800 g kora za pite

5 jaja

800 g punomasnog sira

400 ml kisele pavlake

300 g mljevenog junećeg mesa

1 glavica crnog luka

1 paradajz

1/2 vezice peršuna

2 kašike ulja

so

biber

začin

Priprema:

Na zagrijanom ulju propržiti isjeckan crni luk. Dodati mljeveno meso i dinstati dok se malo ne zarumeni. Dodati sitno isjeckan paradajz i začine i dinstati dok se paradajz dobro ne ukuva. Pred kraj dodati isjeckan peršun. Sir umutiti sa 4 jaja i 200ml pavlake, posoliti i obilno začiniti biberom. Tepsiju namazati uljem, staviti 2 lista kore, pa preko nagužvati kore (kao harmoniku). Rasporediti polovinu smjese od sira. Preko na isti način nagužvati drugi sloj kora i nafilovati smjesom od mesa. Ponovo složiti kore, pa staviti ostatak smjese od sira. Preko staviti 2 kore (ne gužvati ih) i staviti da se peče i rerni zagrijanoj na 180 stepeni C, oko 40 minuta. Razmutiti 1 jaje sa biberom i preostalom pavlakom i preliti preko pite, pa vratiti u rernu da se peče još 30-30 minuta.