Kuhinja

Kolačići za sve generacije: Trouglići sa borovnicama i prelivom od limuna

Autor Nataša Petrović

Sprema se brzo i lako, a neverovatno je ukusan i mekan...

Izvor: Guliver/Getty Images/vm2002

Po želji umesto borovnica možete da stavite i neko drugo voće...

Sastojci:

Dve šolje brašna

Kašika praška za pecivo

Pola kašičice soli

Dve kašike šećera

70 grama putera

Šolja borovnica

240 mililitara slatke pavlake

Za preliv:

Pola šolje limunovog soka

Dve šolje šećera u prahu

Oko 15 grama putera

Jedan limun, izrendati koru

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni.

U posudi pomešajte suve sastojke – brašno, prašak za pecivo i šećer. U to dodajte puter iseckan na listiće, pa izmešajte, i neka vas ne zbuni to što smesa ima mrvice. Zatim u to dodajte borovnice, pa u sredini napravite udubljenje u koje ćete sipati slatku pavlaku. Sve izmešajte lagano da se sjedini.

Testo stavite na pobrašnjenu površinu, razvucite ga u pravougaonik, pa isecite na četiri dela, a zatim svaki taj deo presecite dijagonalno, tako da dobijete trougliće. Prebacite ih u pripremljen pleh, pa odozgo premažite malo slatke pavlake. Pecite ih oko 15-20 minuta ili dok ne dobiju braonkastu nijansu.

Ostavite kolačiće da se ohlade, dok vi pripremate preliv.

Pomešajte limunov sok sa šećerom u prahu, a zatim ga prokuvajte na pari. U to dodajte puter i rendanu koru limuna, ostavite još malo da se krčka na pari, mešajući.

Kada je preliv potpuno gladak, bez ikakvih grumuljica i mrvica, spreman je i možete da ga prelijete preko kolačića.

Ostavite da se kratko stegne pre nego što poslužite.

Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!

Tagovi