Mljac!

Prste da poližeš! Pikantni svinjski but sa ljutom papričicom

Autor Maja Gašić

Savršen i kada se ohladi!

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/mpessaris

Sastojci:

1,5 kg svinjskog buta

5 kašika maslinovog ulja

1 glavica bijelog luka

2 suve ljute papričice

biber

so

Priprema:

Skinuti kožicu sa buta i nožem napraviti rezove na nekoliko mjesta. U te proreze staviti mješavinu od sjeckanog bijelog luka, isjeckane suve ljute papričice, bibera i soli. Ostatkom mješavine premazati cijeli but. Polovinu količne ulja utrljati u meso, pa ostaviti da odstoji nekoliko sati na hladnom mjestu. Drugu polovinu ulja sipati u pleh za pečenje, staviti but i peći ga oko sat vremena na 180 stepeni C. Nekoliko puta ga okrenuti i preliti sokom koji je pustio. Pri kraju pečenja (oko 15 minuta), pojačati temperaturu na 220 stepeni C. Izvaditi pečeni but iz posude. Iz moče odstraniti suvišnu masnoću, dodati 4 kašike vrele vode, zagrijati do ključanja i time preliti meso, pa poslužiti.

Pratite Mondo.ba na FacebookuInstagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.