Savršen i kada se ohladi!
Sastojci:
1,5 kg svinjskog buta
5 kašika maslinovog ulja
1 glavica bijelog luka
2 suve ljute papričice
biber
so
Priprema:
Skinuti kožicu sa buta i nožem napraviti rezove na nekoliko mjesta. U te proreze staviti mješavinu od sjeckanog bijelog luka, isjeckane suve ljute papričice, bibera i soli. Ostatkom mješavine premazati cijeli but. Polovinu količne ulja utrljati u meso, pa ostaviti da odstoji nekoliko sati na hladnom mjestu. Drugu polovinu ulja sipati u pleh za pečenje, staviti but i peći ga oko sat vremena na 180 stepeni C. Nekoliko puta ga okrenuti i preliti sokom koji je pustio. Pri kraju pečenja (oko 15 minuta), pojačati temperaturu na 220 stepeni C. Izvaditi pečeni but iz posude. Iz moče odstraniti suvišnu masnoću, dodati 4 kašike vrele vode, zagrijati do ključanja i time preliti meso, pa poslužiti.
Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.