Savršena kombinacija

Ručak "na brzaka": Njoke od šargarepe sa parmezanom i žalfijom

Autor Zora Ćirković

Jednostavan recept za ukusne njoke od šargarepe koje će vas oduševiti!

homemade gnocchi with tomato sauce
Izvor: Guliver/Getty images, marcomayer

Njoke od šargarepe su vrlo ukusne, lijepe na oko i malčice zdravije od onih od krompira. Lako se prave, a kad ih jednom probate, sigurno ćete ih praviti ponovo!

Sastojci:

Dvije šolje šargarepe, oprane, očišćene i isjeckane

Dva žumanca

Soli i bibera po ukusu

30 grama izrendanog parmezana, i još malo za serviranje

180 grama brašna

115 grama putera

Tri čena bijelog luka, sitno isjeckana

Četvrtina šolje listova žalfije

Priprema:

Šargarepu kuvajte dok sasvim ne omekša, oko 15 minuta, pa procijedite. Sipajte u veću činiju, i gnječilicom za pire krompir napravite glatku smjesu. Dodajte žumanca, rendani parmezan i posolite, pa mikserom mutite dok se ne ujednači. Postepeno dosipajte brašno i mutite mikserom, dok ne dobijete glatku smjesu.

Radnu površinu pospite brašnom. Tijesto podijelite na tri djela, pa svaki oblikujte u "valjak" širine oko centimetar i po, i nožem sjecite na komadiće duge oko dva centimetra. U većoj šerpi, posoljenu vodu zagrijte do ključanja, dodajte njoke i kuvajte dok ne isplivaju na površinu, oko četiri, pet minuta, a zatim procijedite.

U drugoj plićoj šerpi istopite puter na srednjoj vatri, i kuvajte miješajući dok ne postane svijetlosmeđ, i poprimi orašast miris, osam do deset minuta. Dodajte bijeli luk i listove žalfije, i dinstajte minut ili dva, a zatim dodajte njoke i propržite još malo, miješajući povremeno. Pospite biberom i parmezanom, i služite toplo.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.