Raskošni ljetni desert zbog kojeg se vrijedi potruditi!
Ako volite kombinaciju kafe i čokolade, nećete se pokajati!
Sastojci:
Mus od kafe:
70 g čokolade za kuvanje
4 kašike vruće jake kafe
3 jajeta
85 g šećera
150 ml slatke pavlake
Žele od kafe:
6 listića želatina
skuvana jača kafa (bez taloga)
Priprema:
Mus od kafe: Čokoladu za kuvanje izlomiti na sitne komade i staviti u vruću i jaku kafu. Kuvati na pari dok se ne otopi, a zatim prohladiti. Žumanca i šećer sipati u činiju i umutiti sa mikserom. Slatku pavlaku čvrsto umutiti u šlag. Zatim, u krem dodati ohlađenu mješavinu čokolade i kafe i na kraju umiješati šlag. Čvrsto ulupati bjelanca i pomiješati ih sa kremom od čokolade i kafe. Smjesu staviti u frižider da se hladi, otprilike 3 sata.
Žele od kafe: Želatin pripremiti sa jačom kafom, prethodno proceđenom da nema taloga. Po želji zasladiti. Odvojiti 1/3 kolilčine i sipati na tanjirić, pa kada se stegne, sjeći na kockice. U pripremljene čaše prvo sipati malo želea od kafe, pa sloj musa od kafe, žele i završiti musom. Preko dekorisati kockicama želea od kafe.