Recept

Slatkiš u čaši: Kremasta poslastica od kafe i čokolade

Autori mondo.rs Maja Gašić

Raskošni ljetni desert zbog kojeg se vrijedi potruditi!

Izvor: Guliver/Getty Images Plus/iStock/Lilechka75

Ako volite kombinaciju kafe i čokolade, nećete se pokajati!

Sastojci:

Mus od kafe:

70 g čokolade za kuvanje

4 kašike vruće jake kafe

3 jajeta

85 g šećera

150 ml slatke pavlake

Žele od kafe:

6 listića želatina

skuvana jača kafa (bez taloga)

Priprema:

Mus od kafe: Čokoladu za kuvanje izlomiti na sitne komade i staviti u vruću i jaku kafu. Kuvati na pari dok se ne otopi, a zatim prohladiti. Žumanca i šećer sipati u činiju i umutiti sa mikserom. Slatku pavlaku čvrsto umutiti u šlag. Zatim, u krem dodati ohlađenu mješavinu čokolade i kafe i na kraju umiješati šlag. Čvrsto ulupati bjelanca i pomiješati ih sa kremom od čokolade i kafe. Smjesu staviti u frižider da se hladi, otprilike 3 sata.

Žele od kafe: Želatin pripremiti sa jačom kafom, prethodno proceđenom da nema taloga. Po želji zasladiti. Odvojiti 1/3 kolilčine i sipati na tanjirić, pa kada se stegne, sjeći na kockice. U pripremljene čaše prvo sipati malo želea od kafe, pa sloj musa od kafe, žele i završiti musom. Preko dekorisati kockicama želea od kafe.