Jednom kada ga probate, pripremaćete ga svakog dana!
Lako se priprema, potrebno je izdvojite samo pola sata. U suštini, svi sastojci se pomiješaju i izliju u pleh - toliko je jednostavno!
Sastojci:
Tijesto:
2 šolje jogurta
2 kašičice sode bikarbone
2 šolje šećera
1/2 šolje ulja
2 šolje brašna
2 kašičice kakaoa
Preliv:
10 kašika mlijeka
100 g margarina
100 g čokolade za kuvanje
10 kašika šećera
kajsije (mogu i iz kompota)
Priprema:
Uključiti rernu na 220 stepeni C. Pomiješati brašno sa sodom bikarbonom i kakaom. Dodati šećer i dobro promiješati. Postepeno sipati jogurt i mutiti dok smesa ne postane glatka. Dodati ulje i dobro promiješati. Smjesu izliti u pripremljen četvrtast pleh. Preko simetrično poređati polovine očišćenih kajsija i peći oko 40 minuta na 220 stepeni C.
Preliv:
Rastopiti čokoladu, margarin i mlijeko. Dodati šećer, promiješati i sačekati da se rastopi. Ohlađen kolač pažljivo preliti čokoladnom glazurom (zaobići kajsije).