Ovo su sezonske namirnice koje će poboljšati vaš imunitet!
Veliki dio jesenjih namirnica obiluje antioksidantima, koji su veoma korisni za borbu protiv raznih bolesti.
Saveti nutricionista nalažu da dnevno jedemo pet porcija voća i povrća, a ukoliko želite da ojačate imunitet, uvrstite ove namirnice u ishranu!
Ovo je šest namirnica koje najbolje ojačavaju imunitet, a "donosi" ih jesen!
Kesten
Preporučuje se onima koji boluju od bubrežnih bolesti, obiluje kalijumom i fosforom, i sadrži bakar koji jača kosti i imunitet. Pospiešuje proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, ali je dosta kaloričan, pa će vas držati sitim.
Kruška
Omiljeno jesenje voće sadrži veliku količinu vitamina B koji nam pomaže da se lakše nosimo sa stresom. Veoma je korisno u ishrani dijabetičara, jer ima visok udio vlakana i pomaže u prevenciji šećerne bolesti. Dobre su za stomak i srce jer regulišu i nivo holesterola u krvi.
Bundeva
"Narandžasta kraljica jeseni" bogata je zdravim masnim kiselinama, a omega-3 kiseline važne su za zdravlje srca i krvnih sudova.
Ima mnogo vlakana, zbog čega čisti digestivni trakt, a karotenioidi u njoj smanjuju rizik od raka i čuvaju kožu od UV zraka. U sjemenkama bundeve krije se prava riznica vlakana, fosfora, mangana i gvožđa.
Cvekla
Nadaleko poznata kao najbolji lijek protiv anemije, štiti jetru i snižava krvni pritisak. Konzumiranjem cvekle, i to sirove, "eliminisaćemo" i signale iscrpljenosti.
Brokoli
Samo 45 grama brokolija daje tijelu 70 odsto dnevne preporučene doze vitamina C, a pored toga, sadrži i antioksidanse koji djeluju protiv različitih vrsta karcinoma. Obavezno ga kuvajte na pari i to kratko, jer se dugim kuvanjem uništavaju važni nutrijenti.
Jabuka
Svi znaju da jedna jabuka dnevno štiti od "odlaska kod ljekara", zbog visokog sadržaja vitamina. Jabuke jačaju imunitet, spriječavaju pojavu prehlade i smanjuju rizik od infekcije respiratornog trakta. Uspješno snižavaju holesterol, a zbog sadržaja pektina pomažu u detoksifikaciji tijela, održavajući ravnotežu crijevne flore.