Ručak za cijelu porodicu, nešto drugačija verzija dobro poznatog jela.
Jesen je rezervisana za pripremu ajvara i specijalitete od paprika, a ako ste gurman i volite raskošne ukuse, ovaj recept je idealan za vas.
Sastojci:
8 svježih paprika srednje veličine
250 g mljevene teletine
300 g mljevene svinjetine
150 g isjeckane slanine
1 kašika isjeckanog crnog luka
3 čena bijelog luka
1 kašika isjeckanog peršuna
1 kašičica mljevene slatke crvene paprike
1/2 kašičica bibera
so
2 kašike začina C
100 g pirinča
4 kašike ulja
4 dl paradajz sosa
1-2 kašičice gustina
3 dl vode
Priprema:
Paprikama odsjeći vrhove i očistiti ih od sjemenki, oprati i ocijediti. Mljeveno meso pomiješati, pa dodati slaninu, bijeli i crni luk, peršun, mljevenu crvenu papriku, biber, so, 1 kašiku začina C i pirinač. Izmiješati i napuniti paprike. Propržiti ih na zagrijanom ulju sa svih strana, dodati paradajz sos, ostatak začina C, vode prema potrebi i kuvati na laganoj vatri oko 50 minuta. Pred kraj umiješati gustin razmućen u malo vode.