Mljac!

Punjene paprike sa slaninom (RECEPT)

Autor mondo.rs

Ručak za cijelu porodicu, nešto drugačija verzija dobro poznatog jela.

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/ogeday çelik

Jesen je rezervisana za pripremu ajvara i specijalitete od paprika, a ako ste gurman i volite raskošne ukuse, ovaj recept je idealan za vas.

Sastojci:

8 svježih paprika srednje veličine

250 g mljevene teletine

300 g mljevene svinjetine

150 g isjeckane slanine

1 kašika isjeckanog crnog luka

3 čena bijelog luka

1 kašika isjeckanog peršuna

1 kašičica mljevene slatke crvene paprike

1/2 kašičica bibera

so

2 kašike začina C

100 g pirinča

4 kašike ulja

4 dl paradajz sosa

1-2 kašičice gustina

3 dl vode

Priprema:

Paprikama odsjeći vrhove i očistiti ih od sjemenki, oprati i ocijediti. Mljeveno meso pomiješati, pa dodati slaninu, bijeli i crni luk, peršun, mljevenu crvenu papriku, biber, so, 1 kašiku začina C i pirinač. Izmiješati i napuniti paprike. Propržiti ih na zagrijanom ulju sa svih strana, dodati paradajz sos, ostatak začina C, vode prema potrebi i kuvati na laganoj vatri oko 50 minuta. Pred kraj umiješati gustin razmućen u malo vode. 

Tagovi