Recepti

Recept za kolač za kojim je poludio čitav svijet: Torta od "tajnog" sastojka - povrća koje sigurno imate u frižideru!

Autor Dragana Božić

Ako ste mislili da se koristi samo za slana jela, varate se!

Izvor: YouTube/InspiredTaste

Kolači se najčešće prave od slatkih sastojaka, ali u ovom slučaju i šargarepa može imati isti ukus kao i omijena čokoladna ili voćna torta! 

Ovaj desert se sastoji od tijesta, sočnog dijela od šargarepe i glazure od krem sira, u smjesu možete ubaciti i cimet, orašaste plodove ili nešto što će torti od šargarepe dati vaš pečat!

Sastojci:

za tijesto

280g brašna

2 kašičice sode bikarbone

kašičica soli

200g šećera

kašičica cimeta

1/4 muškatnog oraščića

4 jaja sobne temperature

60ml neutralnog ulja (suncokretovo, kikirikijevo, laneno)

180g istopljenog putera

1 kašičica ekstrakta vanilije

375g krupno rendane šargarepe

60g svijetlih grožđica (po želji)

glazura od krem sira

450g krem sira sobne temperature

110g putera sobne temperature

190g šećera u prahu

nekoliko kapljica ekstrakta vanilije

narendana kora jednog limuna (količina po želji)

Priprema

Tijesto

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Premažite puterom i pospite brašnom dva okrugla kalupa sa kružnim obodom (prečnika 20-23cm) i prekrijite papirom za pečenje. U jednoj posudi pomiješajte brašno, sodu, so, šećer i začine. Posebno mikserom umutite jaja dok postanu svijetla i pjenasta.

Nastavite da mutite i polako sipajte ulje i puter, a zatim i kašičicu vanilije. Suve sastojke dodajte smjesi od jaja i putera. Miješajte lagano ručnom mutilicom ili varjačom samo toliko dok smjesa ne postane jednolična. Dodajte krupno rendanu šargarepu i suvo grožđe. Podijelite smjesu u dva kalupa, ubacite u rernu i pecite oko 25-35 minuta (provjerite čačkalicom). Ostavite ih da se sasvim ohlade prije premazivanja.

Glazura od krem sira 

Mikserom umutite krem sir i omekšali puter. Malo po malo dodajte šećer u prahu i mutite najslabijom jačinom. Dodajte ekstrakt vanilije i rendanu koru limuna. Jedan dio ohlađenog tijesta stavite na tanjir za služenje. Stavite nešto manje od polovine glazure od krem sira i ravnomjerno rasporedite. Stavite i drugu koru i premažite čitavu tortu. 

Najbolje je čuvati je u frižideru, ali bi bilo poželjno da odstoji petnaestak minuta na sobnoj temperaturi prije služenja.