Brojni koncerti u Banjaluci

Muzički maraton širom grada povodom Svjetskog dana muzike

Autor Siniša Stanić

Grad Banjaluka će povodom 21. juna Svjetskog dana muzike upriličiti brojne manifestacije na više mjesta.

Izvor: Konfucijev institut/Promo

Gradska uprava najavila je da će izvedbom preko 200 kompozicija različitih muzičkih žanrova 120 učesnika gradu pokloniti višečasovni muzički maraton, koji organizuje Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci u saradnji sa Konfučijevim institutom i Muzikološkim društvom Republike Srpske.

Muzički program, u izvedbi profesora i studenata Akademije umjetnosti, učenika Muzičke škole "Vlado Milošević", Gradskog tamburaškog orkestra, Kamernog hora "Kerubini”, Kvarteta "Flutete", Gradskog hora "Jazavac" i brojnih drugih izvođača, biće upriličen na deset gradskih lokacija.

Studenti Akademije umjetnosti održaće koncert u Atrijumu Gradske uprave od 12 časova, dok će brojni izvođači program upriličiti na otvorenom i to u Gospodskoj ulici, u Parku "Petar Kočić", te u "Parkiću" bana Tise Milosavljevića.

Raspjevana atmosfera očekuje se i u banjalučkim vrtićima "Nataša“, "Ježurka Ježić", "Plavi čuperak", i "Ježeva kućica", a jedan dio programa izvodiće se u kamernoj sali i na ljetnoj sceni Akademije umjetnosti, te u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

Podsjećamo, Svjetski dan muzike počeo je da se proslavlja 1982. godine, na inicijativu francuskog ministarstva kulture i već punih 37 godina proslavlja se u više od 100 zemalja svijeta. Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci 2010. godine zvanično je "upisala" Banjluku u jedan od 400 gradova svijeta koji obilježavaju ovaj dan.

Tagovi