Kultura

Prvi zvaničan nastup: Horski spektakl na trgu u Prijedoru

Autor Dragana Božić

Na Trgu majora Zorana Karlice u Prijedoru večeras je održan cjelovečernji koncert Gradskog hora.

Izvor: Srna/Snežana Tasić

Brojnoj publici predstavile su se sve tri sekcije novoformiranog gradskog hora - najmlađi uzrast pčelice uzrasta do osam godina, juniori od petog do devetog razreda osnovne škole i seniori koje čine članovi od prvog razreda srednje škole i stariji bez starosnog ograničenja.

Dirigent hora Aljoša Novaković izjavio je novinarima da je organizovanje ovakvog koncerta velika čast, ali i satisfakcija da se nastavi sa daljim radom.

"Ovo je na neki način bio prvi zvaničan nastup budući da je hor osnovan prošle godine kada je pandemija onemogućila da se predstavi javnosti. Večeras to činimo putem lajv strima gdje je uključeno 59 zemalja koje nas prate jer je Međunarodni festival horova `Zlatna vila` jedina članica međunarodne horske federacije", rekao je Novaković.

Izvor: Srna/Snežana Tasić

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović istakao je da Prijedor može biti ponosan na dugu tradiciju horskog pjevanja.

"Grad može da se ponosi tradicijom dugom više od 130 godina i činjenicom da su mnogi postali svjetski poznati pjevači. Ovakav događaj nikada nije organizovan u našem gradu, pa ni u okruženju, tako da sam ponosan na članove hora i na cijelu organizaciju koju je pomogao i Grad", rekao je Pavlović.

On je dodao da će grad i ubuduće pomagati sve ono što može da promoviše Prijedor i građanima pruži bar tračak radosti u epidemiji virusa korona.

Na repertoaru 110 članova tri sekcije gradskog hora našli su se popularna filmska muzika, aranžmani stranih programa, domaćih autora, narodnih djela i obrade nekih poznatih svjetskih hitova.