Kultura

Preminula književnica Stevka Kozić Preradović

Autor Dušan Volaš

Poznata banjalučka književnica Stevka Kozić Preradović preminula je u 78. godini nakon kraće bolesti.

Izvor: RTRS

"Tužnog srca vas obavještavamo da nas je sinoć, u 78. godini, nakon kraće bolesti, napustila naša ugledna pjesnikinja, prozna spisateljica, književna kritičarka, dramski pisac za djecu i odrasle, putopisac, Stevka Kozić Preradović", saopštilo je Udruženja književnika Republike Srpske.

Mjesto i vrijeme sahrane biće naknadno objavljeni.

Stevka Kozić Preradović rođena je u Gornjim Karajzovcima 1945. godine. Školovala se od 1952-1964. Radila kao ekonomista u privredi tri decenije, a nakon rata bila pomoćnik direktora u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

Bila je pjesnik, prozni i dramski pisac za djecu i odrasle, književni kritičar, putopisac i član Udruženja književnika Jugoslavije od 1979. godine, danas Republike Srpske.

Uvrštena u 45 antologija proze i poezije domaćih i stranih autora, te u lektiru od 2003. godine, i studijske programe za dječiju književnost od 2015. godine.

Za knjige i doprinos razvoju kulture dobila je nagrade "Veselin Masleša", "Šušnjar", "Kočićevo pero", "Dragojlo Dudić", "Pesnički krčag", "Slovo Kočiću", "Ključ Modrog grada", "Pjesma nad pjesmama", "Zija Dizdarević", "Knjiga godine" Udruženja književnika Srpske.