Kultura

“Novi ljudi, nova energija, novi program”: Evo šta nas čeka u novoj sezoni Narodnog pozorišta RS

Autor Dragana Božić

Narodno pozorište Republike Srpske (NPRS) predstavilo je danas program za novu, 95. sezonu.

Izvor: MONDO/Dragana Božić

Kako je najavila direktor NPRS Dijana Grbić nova sezona počeće na novoj, rekonstruisanoj sceni zbog čega je sam početak sezone odgođen i počeće krajem septembra.

“Velika scena će biti potpuno obnovljena nakon 70 godina, a ovom rekonstrukcijom biće prilagođena za potrebe rada Simfonijskog orkestra NPRS. Ono što je novo je pokretanje kreativnog studija sa ciljem prilagođavanja mlađoj publici”, rekla je Grbićeva.

Istakla je da će, pored mladih glumaca koji su već angažovani, priliku da se pokažu imati novi dramaturzi i reditelji koji će unijeti novu energiju u ovo pozorište.

Narodno pozoriše RS izvešće predstave prilagođene za osobe sa oštećenjem sluha, slijepim i slabovidim licima. Prva takva predstava "Stranci u noći" biće odigrana 26. septembra čime će se ova ustanova priključiti obilježavanju Svjetskog dana gluvih.

Ljubo Savanović, novi umjetnički direktor u Narodnom pozorištu na predstavljanju programa nove sezone rekao je da će vrata scene “Petar Kočić” u naredne dvije godine biti otvorena za mlade ljude koji će imati priliku da u ovom pozorištu naprave svoje prve profesionalne predstave, te pozvao mlade reditelje i dramaturge, koji misle da imaju šta da ponude nacionalnom teatru da im se jave.

Savanović je rekao da u novu sezonu ulaze “jačim tempom”, sa novim predstavama i gostovanjima širom regiona.

“Na samom početku nove sezone očekuje nas premijera predstave „Švabica“, Laze Lazarevića, u režiji Dušana Petrovića, koja će biti izvedena 18. oktobra na Dan Pozorišta, a do kraja godine biće održane još dvije premijere „Ni riba, ni meso“ Franca Ksavera Kreca, u režiji mladog reditelja Nikole Bundala i predstava „Razbijeni krčag“ Hajnriha fon Klajsta, u režiji Tatjane Mandić Rigonat”, rekao je Savanović.

Izvor: NPRS

U sljedećoj godini u Narodnom pozorištu odigraće se diplomska predstava mladog reditelja Milana Bogdanovića na Sceni „Petar Kočić“, kao i premijera predstave „Kuća“, autora Nebojše Cileta Ilića, u režiji Nikole Kolje Pejakovića.

“Za kraj sezone publiku očekuje premijera predstave „Majstori, majstori“ Gorana Markovića, a u režiji Marka Misirače”, rekao je Savanović i dodao da publiku početkom novembra očekuju i dvije predstave Beogradskog dramskog pozorišta.

Pored novih predstava u kojima će publika uživati u novoj sezoni velike planove ima i Simfonijski orkestar NPRS čiji program je predstavio Dušan Vere Urošević, umjetnički direktor.

"Već 7. oktobra izvešćemo „Serenadu za vječnost“ a biće izvedena „Četvrta simfonija u B-duru“ Ludviga van Betovena poslije više od dvjesta godina od njenog nastanka”, rekao je Urošević.

Najavio je koprodukciju Simfonijskog orkestra Mostar i Simfonijskog orkestra NPRS-a na koncertu „Viva Mocart“ („Viva Mocart“) u novembru, a za kraj ove godine, kao i na proljeće u planu je izvođenje i dvije opere.

“Povodom stotinu godina od smrti Đakoma Pučinija, za kraj godine je u saradnji sa Narodnim pozorištem iz Beograda planiran novogodišnji spektakl, opera „Boemi“ u punom kapacitetu, a naredne godine u martu prva nacionalna opera „Jazavac pred sudom“ Vlade Miloševića, po tekstu Petra Kočića, a u adaptaciji Ranka Risojevića", rekao je Urošević.

(Mondo)