Kultura

"Reci naglas": Otvoren javni konkurs za najbolji dramski tekst u RS

Autor Željko Svitlica

U okviru projekta Razvoj domaćeg dramskog teksta "Reci naglas" u saradnji Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Pozorišta Prijedor otvoren je javni konkurs za izbor najboljeg neobjavljenog domaćeg dramskog teksta za ovu godinu.

Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk

Javni konkurs za najbolji neobjavljeni domaći dramski tekst raspisuje se bijenalno s ciljem podsticanja razvoja savremenog domaćeg dramskog teksta, te jačanja savremene pozorišne scene i razvoja pozorišnih sredina u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Pravo prijavljivanja dramskog teksta na ovaj konkurs imaju državljani Republike Srpske, odnosno BiH sa mjestom prebivališta u Srpskoj i lica koja su završila Akademiju umjetnosti u Srpskoj.

Konkursom su predviđene novčane nagrade autorima tri najbolje ocijenjena dramska teksta, i to prvoplasiranom autoru od 10.000 KM, drugoplasiranom od 3.000 KM i trećeplasiranom od 2.000 KM.

Predstava prema tekstu prvoplasiranog autora po ovom konkursu premijerno će biti izvedena u sezoni 2024/2025 Pozorišta "Prijedor", te uvrštena u redovni repertoar.

Konkurs će biti otvoren do 1. februara 2025. godine, a dostupan je na zvaničnoj veb stranici Ministarstva prosvjete kulture i Pozorišta Prijedor.