Da razjasnimo!

Da li se muškarci zaista plaše jakih žena? Saznajte šta kažu psiholozi, istina će vam otvoriti oči!

Autor mondo.rs

Zabluda u koju većina žena vjeruje ili istina?

Izvor: Guliver/Getty Images/YakobchukOlena

Često čujemo žene kako kažu: "Vjerujem da me se muškarci plaše. Mislim da me jednostavno smatraju previše samouvjerenom i 'jakom'." Hm, da li je to zaista istina ili je riječ o zabludi u koju većina žena vjeruje?

Problem je što će vrlo mali broj muškaraca pristati da vam kaže istinu o ovoj temi. Jer, na kraju krajeva, muškarci "ne dozvoljavaju da se boje bilo koga i čega".

Ipak, istina je da neke žene djeluju pomalo zastrašujuće na muški pol, kažu psiholozi i seksolozi. Što muškarci, naravno, nikada neće priznati. Primjera radi, umjesto da kaže: "Zaista si sjajna, ali pomalo te se bojim“, jednostavno će prekinuti svaki kontakt sa njom

Šta je pravi razlog?

Ukoliko pripadate onoj vrsti žena koje vole sve da drže pod kontrolom, vjerovatno ste skloni da pokazujete tu jaku stranu svoje ličnosti, taj "borbeni duh“. Vi ste jaki i hrabri, sve što ste postigli u životu, učinili ste to sami. Zašto biste onda sve to "bacili u vodu" samo da bi se on osjećao bolje u vašem društvu?

"Problem je što žene koje se ponašaju isuviše samouvjereno i snažno, muškarci doživljavaju kao konkurenciju. Njihovo ponašanje tumače kao krajnje neženstveno, više nalik "muškom modelu"", kaže psiholog Kristijan Sander.

A ono što muškarce privlači jeste bilo koji oblik ženstvenosti, a koji nerijetko povezuju sa bespomoćnošću.

Drugim riječima, morate da podstaknete njegov zaštitnički instinkt. Muškarac želi da bude heroj, posebno u njegovom odnosu prema vama i jako mu je važno da ga tako gledate, da uvažavate njegovu muževnost, pa čak i da joj se pomalo "divite". 

Ali, kako da on bude taj "heroj" ako vama nije potrebna pomoć? U tom slučaju, radije će odabrati da bude sam cijelog života, nego da se upušta u vezu sa ženom kojoj nije potreban.

Zato psiholozi savjetuju ženama da ne "guraju pod tepih" svoju ženstvenost. Ne mora sve da ide "na mišiće", ne moraju baš sve same da urade. Iznenadiće ih količina podrške koju će pronaći u svojoj jačoj polovini. Samo ako ga puste da se iskaže.

I, ne zaboravite da mu se zahvalite kada za vas nešto učini. Osjetiće se kao Supermen. Možda vam sve ovo djeluje kao kliše ili možda mislite da je smiješno, ali muškarci neosporno reaguju na tako suptilne signale koji ukazuju da je ženi potrebna pomoć.

Probajte, makar jednom.

Pratite Mondo.ba na FacebookuInstagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Tagovi