Oprez

Ove pse ne bi trebalo da kupujete ako imate malu djecu

Autor Dragana Božić

Ovo su psi koje ne bi trebalo da kupujete i udomljavate ako imate malu decu!

Izvor: Yumama

Pas važi za čovjekovog najboljeg prijatelja. Neke rase su veoma umiljate, dok su druge i te kako zaštitinički nastrojene prema svom vlasniku. Međutim, nije dovoljno samo kupiti, hraniti i šetati psa.

Za neke je potrebna i dodatna dresura i dosta posvećenog vremena i pažnje, pogotovo kada je riječ o psima koji su veoma trvdoglavi, razdragani, a neki i agresivniji od ostalih. Upravo zbog toga, potrebno je da tri puta dobro razmislite ukoliko želite da udomite ili kupite psa, pogotovo ako imate malu djecu. Neiskusni vlasnici će imati najviše problema sa njima, a evo i koji su:

1. Rotvajler

Rotvajler važi za neustrašivog psa i veoma je vezan za vlasnika. Osim pozitivnih strana, poput odanosti i zaštitničke prirode, rotvajler umije u određenim momentima da bude i nepredvidiv, te nije neobično da on instiktivno potrči za djetetom kada ono vikne ili i samo krene da trči. Neki put ne može da razlikuje stvarnu opasnost, pa tako, rotvajler može da naglo reaguje i napadne ako se na primjer vaše dijete malo grublje igra sa drugom djecom. Zanimljivo je da od svih rasa pasa, najjači ugriz ima upravo rotvajler, a za držanje kao ljubimca, neophodan je autoritativni vlasnik i dosljedna dresura.

Izvor: Profimedia

 2. Pekinezer

Djeca inače obožavaju male, slatke i čupave pse, a jedan od njih je i pekinezer. Obično vole da se graju sa njim tako što ga povlače za uši ili rep, a što ovoj rasi nikako ne prija, te će se kad tad na neki način "osvetiti". U tim situacijama on postaje veoma prgav i agresivan, a nije isključivo ni da ugrize dijete, ukoliko nije na vrijeme dresiran. Vlasnici koji se odluče za ovog kućnog ljubimca, nek se naoružaju jakom voljom i budu spremni za dosta kretanja i šetnje.

3. Džek Rasel terijer

Još jedna mala, ali veoma energična vrsta pasa na prvi pogled djeluje veoma simpatično i druželjubivo. Što i jeste, međutim oni znaju nekad da budu i "na svoju ruku". Ovaj ljubimac nije nikako preporučljiv neiskusnim vlasnicima, kao ni porodicama sa malom djecom. Pošto važi i za veoma teritorijalnog psa i ne podnosi kada ga neko vuče, štipa ili se grublje igra sa njim, on zna da uzvrati istom mjerom.

(MONDO)