Ljubimci

Zašto vaš pas ne voli duks ili kabanicu? Frustrirajuća scena za vlasnika i ljubimca ima jak razlog

Autor Tamara Veličković

Ako želite da obučete svog psa zbog hladnijeg vremena, a primjećujete da on striktno odbija i ne voli, postoji jasan razlog.

Izvor: Mikhail Olykainen/Shutterstock

Volite svog psa, ali on ne želi uvijek da sarađuje sa vama. Kao staratelj, trudite se da mu pružite najbolje, pa u hladnijim danima želite da nosi odjeću koja će mu šetnju učiniti udobnijom. Međutim, nije svaki pas voljan da ih nosi. Ovo može da bude frustrirajuće za oboje! Saznajte koji je mogući uzrok i šta možete da učinite da vaš kućni ljubimac prihvati svoj novi modni dodatak.

Psi nisu navikli da nose odjeću

Vjerovatno ste primjetili da se psi ne raduju odjeći. Većina pasa se opire svakom pokušaju da ih obučete u jaknu, prsluk ili drugu odjeću. Nažalost, ovo se često završava uništavanjem odjeće. Važno je da znate da su psi bili divlje životinje prije nego što su ih ljudi pripitomili, tako da još uvijek zadržavaju mnoge svoje divlje instinkte, uključujući osećaj nelagodnosti u nepoznatim situacijama i predmetima. Ideja nošenja odjeće nije nešto na šta je većina pasa navikla, pa nije ni čudo što nisu srećni kada pokušate da im nešto obučete!

Potrebno im je vrijeme da se naviknu na odjeću

Vašem psu nošenje odjeće može da bude stresno dok se ne navikne na nju. Psi mogu da se plaše odjeće na svojoj koži ili zvuka zakopčavanja odjeće. Da biste izbjegli stres za svog psa, ostavite dodatno vrijeme da se navikne i ne uznemiravajte se ako vaš pas ne sarađuje. Prije nego što ga odvedete u prvu šetnju sa odjećom, dozvolite mu da je upozna kod kuće. Pustite ga da se igra sa njom i da je pomiriše.

Ako vaš pas ne dozvoljava da ga obučete u određenom vremenskom periodu, pokušajte ponovo nakon nekog vremena. Iako može da se čini da je vaš pas tvrdoglav, istina je da postoji mnogo razloga zašto mu oblačenje odjeće pada tako teško. Vaš pas ne voli da bude sputan. To može da bude iz više razloga, ali činjenica je da psi nisu ljubitelji držanja protiv njihove volje.

Kada stavite odjeću na svog psa, on je u suštini primoran da je nosi, a to mu se sigurno ne sviđa. Nošenje odjeće je nešto na šta će vaš pas morati da se navikne i može da potraje. Zato počnite polako, kako bi se vaš pas postepeno navikao na novu tkaninu na svom tijelu. Ne odustajte ako je vaš pas u početku otporan, pokušajte ponovo kasnije kada se vaš pas smiri.

Provjerite da li je pas zdrav

Vaš pas može da ima medicinski problem zbog kojeg ne voli odeću. Neki psi su alergični na različite materijale, kao što su vuna ili pamuk. Ako vaš pas pati od kožnih oboljenja, neke vrste odeće mogu da mu budu neprijatne. Pokušajte da se ne ljutite ako primjetite da vaš pas ne voli da nosi odjeću. Umjesto toga, pokušajte da promijenite vrstu materijala od kojeg je napravljena odjeća vašeg krznenog prijatelja i vidite da li postoji poboljšanje u ponašanju.

Pravilno uskladite odjeću sa svojim psom

Vrlo čest razlog zašto pas ne želi da nosi odjeću je taj što ne pristaje kako treba, jednostavno je preuska. Zbog toga je veoma važno da zajedno sa psom kupite pravu odjeću. Prodavac će moći da izabere pravu veličinu odjeće za vašeg psa.

(MONDO) 

Tagovi