Putovanja

Mondo u Turskoj: Brali smo masline opjevane u Ilijadi i posjetili muzej maslinovog ulja (FOTO)

Autor Brankica Spasenić

Na gotovo svim stranama svijeta i u svim religijama, drvo masline ima važno mjesto, ali čini se da nigdje nije toliko cijenjeno kao što je to u turskim regijama Čanakale (Canakkale) i Balikesir.

Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

Ekipa Monda ih je posjetila prošle sedmice u saradnji sa Uredom za kulturu i turizam Ambasade Turske u BiH.

Ovdje masline imaju doslovno književno značenje, a mi smo imali priliku da učestvujemo u branju i preradi maslina koje su opjevane u Homerovoj Ilijadi.

Na pitanje našim domaćinama - zašto im je maslina toliko važna, objasnili su da ovo drvo može dati sve što je potrebno čovjeku, a potom ispričali priču iz grčke mitologije…

Posejdon i Atena nadmetali su se ko će biti zaštitinik grada. Vrhovni bog Zeus je odlučio da će “titulu” dati onome ko donese najkorisniji poklon ljudima. Posejdon je doveo konja i objasnio ljudima da će im olakšati posao i omogućiti da putuju gradovima, dok je Atena donijela granu masline. Objasnila je narodu da im maslina može dati ukusan plod, da iz njega potom mogu dobiti tekućinu kao osnovu za razne proizvode, kvalitetno ulje, gorivo, a da će im stablo pružiti hlad… Bilo je to i više nego dovoljno da Atena pobijedi i postane suveren.

Adatepe

Koliki je značaj maslinovog ulja u dijelu Turske koji smo obišli, svjedoči i muzej koji mu je posvećen u šarmantnom turskom selu Adatepe. Unutar muzeja nalaze se veliki mlinovi, starinske preše, amfore, tradicionalni alati, a zidove krase slike i plakati o načinu sazrijevanja masline kroz svaki mjesec u godini, zatim o njenom pominjanju u Kuranu, mjestu masline u mitologiji.

Iznad ulaznih vrata u muzej, kao i na svim prozivodima u lokalnoj prodavnici, nalazi se logotip Refike. Radi se o ljepotici koja je živjela u selu Adatepe gdje je koegzistiralo grčko i tursko stanovništvo. Bila je grčkog porijekla, a turska zajednica ju je zavoljela zbog njenog šarma i vedrine. Kada je napustila Adatepe, turski mladići su je opjevali u baladama.

Muzej maslinovog ulja Adatepe čuva kulturu tradicionalnog načina drobljenja i ekstrakcije maslina i prenosi je novim generacijama. Prilikom posjete novinara Monda, objasnili su nam kako nastaje hladno prešano ulje. U lokalnoj prodavnici našli smo raznovrsne proizvode od maslina – ulje, kozmetiku, čajeve…

Ozgun

Posebno iskustvo doživjeli smo prilikom posjete fabrici Ozgun, gdje je i naša novinarska ekipa dala doprinos u procecu prozivodnje ulja, od berbe maslina do gotovog proizvoda.

Na plantaži nas je dočekalo na desetine lokalaca koji dođu u najam tokom berbe, a bili su strpljivi dok smo i sami otresali drvo i skupljali masline u korpu. Plantažu nismo napuštali dok posao nismo obavili do kraja, odnosno svoju korpu napunili do vrha.

“Proces traje od septembra do decembra. U ovoj regiji ima 2,3 miliona drveća masline, od čega se od oko 1,7 miliona pravi ulje. Neka stabla su stara i do hiljadu godina, ali njihovi plodovi nisu za proizvodnju. dok je za tu namjenu najbolje ono staro između 80 i 100 godina. Septembar i oktobar je vrijeme berbe”, ispričali su nam tokom posjete Ozgunu.

Nakon što smo se lično uvjerili kako naše masline postaju maslinovo ulje, napustili smo ovu fabriku sa prigodnim poklonom flaše maslinovog ulja koja je cijenjena i priznata širom svijeta.

(Mondo)