Putovanja

Prirodni fenomen utkan u magiju: Fočanske piramide osvijetljene i za noćni obilazak (FOTO)

Autor Dušan Volaš

Jedinstveni geološki fenomen, poznat po svojoj izuzetnoj formi nastaloj dugotrajnim djelovanjem prirodnih sila, od sada pruža priliku za potpuno novo iskustvo.

Izvor: Turistička organizacija Foča/Aleksandar Vidojević

Foča, mjesto bogato prirodnim ljepotama, dobilo je još jednu atrakciju koja će oduševiti posjetioce - Pješčane piramide sada su osvijetljene i dostupne za noćne posjete.

"Posjetite ovaj prirodni fenomen i budite odgovorni prema prirodi", poručili su iz fočanske Turističke organizacije, objavljujući noćne fotografije ovog fenomena.

Pješčane piramide smještene su na devetom kilometru starog puta Foča - Miljevina – Sarajevo, u mjestu Pirni Do. Ovaj jedinstveni geomorfološki fenomen, nastajao je dugim nizom godina.

Erozijom tla i pod uticajem agresivne sprege mrazeva, ljetnih vrućina, kiša i jakih vjetrova, nastale su figure zanimljivih oblika. Svojim oblikom i sastavom podsjećaju na piramide u Koloradu (SAD), u Dolomitima (Italija) oblasti Valcea u Rumuniji ili na piramide u Đavoljoj varosi (Srbija).

Fočanske piramide se prvi put pominju u Austrougarskom periodu. Proces erozije traje i danas, tako da one ne nestaju, već rastu i dostižu visinu do 20 metara

Izbrazdani pješčani stubovi uzdižu se iz svojih širokih temelja i sužavaju prema vrhu i na taj način čine izvanrednu geomorfološku rijetkost na ovim prostorima.

(Mondo)