Showtime

Panonski mornar je za sobom ostavio neprocjenjivo blago: Porodica donijela odluku koja će oduševiti Đoletove fanove

Autor Dragana Božić

Biće potrebno puno vremena da se sve skupi.

Izvor: ATA Images/Antonio Ahel

Umjetnik i najbolji kantautor na prostoru bivše Jugoslavije, Đorđe Balašević, za života je objavio više stotina pjesama, dva romana i zbirku poema, a iza sebe je ostavio mnoštvo neobjavljenog materijala koji bi uskoro mogao ugledati svjetlost dana.

Prema nezvaničnim informacijama, porodica Balašević razmatra da sve neobjavljene pjesme i priče koje je neprežaljeni "panonski mornar" pisao posljednjih godina sakupe na jednom mjestu i posthumno ih objave u knjizi.

"Đorđe je bio rođeni pesnik i cijeli život je pisao. Inspiracije mu nikada nije manjkalo, pisao je prirodno i spontano, kao što neko diše. Sve je umio da stavi u stih, bilo ozbiljan ili šaljiv, a njegove pjesme pronašle su lako put do srca brojnih ljudi", naveo je izvor.

"Još uvijek ne možemo da pretpostavimo o kolikom broju neobjavljenih pjesama je riječ. Zaostavština Đorđa Balaševića tek treba da se sredi, ali sigurno je da će njegova porodica izdati makar jednu njegovu knjigu posthumno. Tim prije što su se svi složili oko toga", rekao je izvor i objasnio da će se u prvoj zbirci pjesama naći one koje je pisao neposredno pred smrt.

"Riječ je o posebnom djelu koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Đorđe je pisao u turbulentnim i teškim životnim situacijama, što objašnjava razlog dosadašnjeg čuvanja tog materijala. Posljednjih mjeseci bio je posebno inspirisan nesvakidašnjom situacijom u svijetu koja je u ogromnoj mjeri uticala na društvo, ali i na posao svih umjetnika. Volio je život i nije mogao da se pomiri s tim da je za manje od godinu dana u tom trenutku svijet dobio potpuno drugačiju dimenziju. Balašević je svoja osjećanja najlakše mogao da opiše kroz stihove, a to je i radio gotovo do kraja svog života", iznio je isti izvor i dodao da će sređivanje Balaševićeve zaostavštine biti dug proces.

Đorđe Balašević
Izvor: ATA Images/Antonio Ahel

"Tek kada prođe izvjesno vrijeme, porodica planira da se pozabavi sređivanjem neobjavljenog materijala. Taj proces će vjerovatno potrajati, jer je teško da se u gomili pjesama izaberu one koje će biti objavljene", zaključio je izvor.

Đorđe Balašević preminuo je 19. februara, a sahranjen je 21. februara na Gradskom groblju u Novom Sadu u krugu porodice i najbližih prijatelja, a na svoje posljednje putovanje ispraćen je uz tamburaše. 

Njegov Novi Sad oprostio se sinoć od svog omiljenog i vječnog Đoleta uz njegove pjesme, baklje i lampione, onako kako dolikuje jednom ovakvom umjetniku. 

(MONDO/ Alo)