Film "Toma" premijerno prikazan u Banjaluci

"Toma je nastao po uzoru na Džonija Keša"

Autor Siniša Stanić

U banjalučkom multipleksu Palasu sinoć je održana premijera filma "Toma", posvećenog velikanu jugoslovenske i srpske popularne muzike - Tomi Zdravkoviću.

Izvor: Siniša Stanić, mondo.ba

Ovo ostvarenje prikazuje Tomine početke i život u Pečenjevcima, siromašnom selu kod Leskovca, baš kao i vrhunac slave širom bivše države, njegove ljubavi koje su ga inspirisale prilikom komponovanja nekih od najvećih hitova, kao i odnos sa velikim brojem prijatelja koje je imao u umjetičkom miljeu Jugoslavije.

Pored portreta Tome Zdravkovića i njegovog nevjerovatnog života i karijere, u pitanju je, na neki način omaž Jugoslaviji i njenoj bogatoj muzičkoj zaostavštini, ali uz izbjegavanje nostalgičnog jadikovanja za "nekim boljim vremenima", koje se često nameće samo po sebi.

Jednostavno, život je i tad, kao i sad, bio i težak i lijep, sa momentima sreće, utkanim u čemernu stvarnost. A, za spas duše i život vječni zaduženi su, zna se - pjesma i kafana...

Film "Toma" zaista je odlično i veoma uspjelo ostvarenje - i pored toga što traje preko dva i po sata, ni u jednom trenutku ne dozvoljava publici gubitak pažnje. Mnoštvo scena tjeraju suze na oči, što bi na prvi pogled moglo da djeluje patetično, i jeste patetično, ali u stvari nije - sve je urađeno sa mjerom, a patetika je tu nužna i prisutna u najpozitivnijem mogućem smislu...

Sve u filmu funkcioniše besprijekorno - od glume, preko scenarija, režije, do fotografije, i naravno muzike, tako da ne sumnjamo da će "Toma" biti ogroman hit u bioskopima.

U filmu glume Milan Marić, Tamara Dragičević, Andrija Kuzmanović, Petar Benčina, Sanja Marković, Paulina Manov, Milena Radulović, Mirjana Karanović, Vojin Ćetković, Marko Janketić. Scenario su pisali Dragan Bjelogrlić, Nikola Pejaković, Zoran Lisinac i Maja Todorović, a režiju potpisuje Dragan Bjelogrlić. Tomin glas u pjesmama posudio je Aco Pejović, a producent, pored Dragana Bjelogrlića je Željko Joksimović.

"Toma" je, u stvari, prvi biografski film o velikim muzičkim exYu zvijezdama, koji će vjerovatno odškrinuti vrata za neka buduća slična ostvarenja. Sa tim se složio i režiser Dragan Bjelogrlić, na konferenciji za štampu nakon projekcije.

Izvor: Siniša Stanić, mondo.ba

"Mislim da mi imamo vrlo autentičnu umjetničku scenu, bilo da se radi o folk muzici ili rokenrol muzici, bilo da se radi o našim pjesnicima, piscima... To je privilegija jednog ozbiljnog naroda, da radi filmske priče o takvim ljudima, a ne samo o vojskovođama, političarima, istorijskim ličnostima... Ako nastavimo dalje ovim putem, mislim da imamo vrlo autentične priče, ja sad mogu da nabrojim odmah deset ljudi o kojima bi mogli da se naprave vrlo zanimljivi filmovi... Čuo sam priče da se spremaju filmovi o Džeju, ali i o Branku Miljkoviću",rekao je Bjelogrlić.

Scenarista filma Kolja Pejaković kaže da je prilikom pisanja filmske priče o Tomi Zdravkoviću u glavi imao film o Džoniju Kešu "Walk The Line".

"Čuo sam priče da se spremaju filmovi o Džeju, ali i o Branku Miljkoviću", rekao je Bjelogrlić

"Bio mi je svjež, nakako mi je bio u glavi u tom trenutku. Autori tog filma su uzeli jedan segment života Džonija Keša i kroz to prelomili čitav njegov život, što mislim da je jako pametan metod, i u tom smislu sam i ja uradio priču o Tomi... Dragan (Bjelogrlić) je tu priču proširio, ali je osnovna priča o Tomi i njegovom doktoru ostala nedirnuta, što je jako važno za ovaj film..."

Tamara Dragičević, koja je u filmu maestralno odigrala ulogu folk dive Silvane Armenulić, kaže da su pripreme, probna snimanja i snimanja proticali lijepo, lakoi i sa puno emocija.

"A, prvi put kad sam vidjela film gledala sam ga kao najobičnija publika, neko ko nije imao nikakve veze sa filmom. Јa sam se smijala, plakala i to baš plakala, isto kao i vi, i bila raspamećena. Odgledala sam film i pomislila: 'Šta se ovo desilo?', da bih mogla opet da sjednem i pogledam sve ispočetka", rekla je Dragičevićeva.

Film "Toma" je na redovnom repertoaru Cineplexxa Palas od 23. septembra.

Toma
Izvor: TOMA film

(Mondo)

Tagovi