Showtime

Tarantino otkrio koje filmove mrzi i koje nije uspio pogledati do kraja

Autor Dragana Božić

Otkrio je koja dva filma nikada nije pogledao do kraja i pomalo je iznenađujuće o kojim se filmovima radi.

epa09532747 US director Quentin Tarantino poses on the red carpet at the 16th annual Rome International Film Festival, in Rome, Italy, 19 October 2021. The film festival runs from 14 to 24 October. EPA-EFE/ETTORE FERRARI
Izvor: ETTORE FERRARI/ANSA

Legendarni reditelj Kventin Tarantino otkrio je u razgovoru za LA Times koje filmove prezire i koja dva filma koja je gledao nije uspio pogledati do kraja.

Tarantino tvrdi da on, kao i mnogi drugi filmaši, preziru filmove o superherojima koje danas snimaju Marvel i DC. Na njegovu žalost, ovi filmovi su danas megapopularni i franšize se samo granaju i teško je da će se taj trend uskoro zaustaviti.

Tarantino je taj žanr SF filmova sa superherojima usporedio sa studijskim muzičkim adaptacijama iz 60-ih godina prošlog vijeka, kada su se reditelji veselili jer je taj žanr naglo postao nepopularan među gledaocima.

"Tako je to bilo 1969. kad se govorilo: O, moj Bože, upravo smo uložili hrpu novca u stvari za koje više nikoga nije briga", rekao je Tarantino.

Naglasio je kako mu ne pada napamet raditi takvu vrstu filmova jer "nije najamni radnik" i našalio se da trenutno ne traži posao.

Dalje u intervjuu otkrio je i koja dva filma nikada nije pogledao do kraja i pomalo je iznenađujuće o kojim se filmovima radi. Prvi film koji nije uspio pogledati je - Bambi! Kazao je kako je napustio projekciju filma kada je Bambiju majka ubijena i kada je izbio požar u šumi.

"Mislim da je Bambi poznat po traumatizovanju djece. To je klišej, ali je istina", kazao je Tarantino.

Drugi film je je "Posljednja kuća s lijeve strane", Wesa Cravena. Tarantinovi filmovi jesu nasilni, ali Cravenovo brutalno remek-djelo bilo je previše čak iza Tarantina.

"Ova dva filma sjede na polici jedan do drugog. U oba filma radnja se odvija u šumi i oba su me natjerala da ustanem i odem s projekcije", rekao je legendarni reditelj.