Stil

U Kini ga piju svakodnevno, snažno štiti od virusa: Topli napitak je "bomba" za imunitet, ključ je u 4 sastojka

Autor Dragana Božić

Pripremljen po drevnoj recepturi, ovaj napitak čini čuda za imunitet!

Sve vreme dok se kafa kuvala, neprestalno je mešao štapićem cimeta, i lagano dodavao ostale neophodne sastojke.
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

U trenutku kada se širom svijeta na dnevnom nivou bilježi po nekoliko stotina hiljada novih slučajeva zaraze korona virusom, jak imunitet je od ključnog značaja. Domaći i svjetski stručnjaci ističu da je sada najvažnije pojačati unos vitamina C i D, kao i cinka i folne kiseline. 

Topli čajevi, pileća supa, zeljasto povrće, med, bijeli luk... sve ono što smo jeli i pili u djetinjstvu da se zaštitimo od virusa, sada svakodnevno konzumiramo. A često i se "poslužimo" i provjerenim  prirodnim lijekovima drugih naroda.

U kineskoj narodnoj medicini cimet ima posebno mjesto i smatra se jednim od najboljih sastojaka iz prirode za prehlade i grip. Obično se koristi u kombinaciji sa čajem i svježim đumbirom, a ispostavilo se da jača imuni sistem i olakšava probleme sa varenjem.

A evo kako da pripremite čaj koji se u Kini pije svakodnevno...

Sastojci:

2 dl vode

2 kašičice cimeta

1 kašika meda

1 kašičica rendanog svježeg đumbira

3 kašike soka od limuna

Priprema:

Uveče, prije spavanja u ključalu  vodu staviti cimet i med. Dodati narednan svjež đumbir, a zatim i sok od limuna i poklopiti tanjirićem. Poslije pola sata popiti polovinu ovog napitka, najbolje je pred spavanje. Drugu polovinu popiti ujutru na prazan stomak.