Pripremljen po drevnoj recepturi, ovaj napitak čini čuda za imunitet!
U trenutku kada se širom svijeta na dnevnom nivou bilježi po nekoliko stotina hiljada novih slučajeva zaraze korona virusom, jak imunitet je od ključnog značaja. Domaći i svjetski stručnjaci ističu da je sada najvažnije pojačati unos vitamina C i D, kao i cinka i folne kiseline.
Topli čajevi, pileća supa, zeljasto povrće, med, bijeli luk... sve ono što smo jeli i pili u djetinjstvu da se zaštitimo od virusa, sada svakodnevno konzumiramo. A često i se "poslužimo" i provjerenim prirodnim lijekovima drugih naroda.
U kineskoj narodnoj medicini cimet ima posebno mjesto i smatra se jednim od najboljih sastojaka iz prirode za prehlade i grip. Obično se koristi u kombinaciji sa čajem i svježim đumbirom, a ispostavilo se da jača imuni sistem i olakšava probleme sa varenjem.
A evo kako da pripremite čaj koji se u Kini pije svakodnevno...
Sastojci:
2 dl vode
2 kašičice cimeta
1 kašika meda
1 kašičica rendanog svježeg đumbira
3 kašike soka od limuna
Priprema:
Uveče, prije spavanja u ključalu vodu staviti cimet i med. Dodati narednan svjež đumbir, a zatim i sok od limuna i poklopiti tanjirićem. Poslije pola sata popiti polovinu ovog napitka, najbolje je pred spavanje. Drugu polovinu popiti ujutru na prazan stomak.