Napravite sok ili čaj od dunja po ovim receptima!
Dunje se u narodnoj medicini širom svijeta koriste od davnina, ali još uvijek o dejstvima ove blagotvorne voćke nema dovoljno informacija. Opojni miris dunje više puta je "opjevan" od njenog dejstva na zdravlje, a mi vam predstvljamo ona koja su naučno dokazana.
Dunje se rijetko jedu sirove, jer su kisele, opore i meso im je "žilavo". Najčešće se savjetuje da se skuvaju u vodi sa malo šećera, tada ih možete jesti kao kompot, dodati doručku, pa čak i pečenom mesu jer njihov ukus odlično ide uz jaču hranu. Džem od rendanih dunja je omiljena poslastica, ali možete od dunja pripremiti i dva eliksira zdravlja, čaj i sok!
Više istraživanja potvrdilo je da dunje imaju antibakterijska svojstva, i da sprečavaju širenje određenih štetnih bakterija kao što je ešerihija koli, rekla je klinički nutricionista dr Olga Ličina.
Sadrže velike količine vitamina C, efikasne su protiv prehlade i respiratornih infekcija, pa se koriste i kao pomoćno sredstvo za upalu sluznice jednjaka, krajnika i disajnih puteva.
Antioksidansi u dunjama smanjuju metabolički stres, štite ćelije od oštećenja koja nastaju dejstvom slobodnih radikala, a pošto sadrže flavonole, smanjuju upale i štite od kardiovaskularnih oboljenja.
Jedna dunja sadrži 6-8 odsto preporučene dnevne doze vlakana, koja pomažu varenje, a ekstrakt dunje pomaže kod problema kao što su čir na želucu, ulcerozni kolitis i drugi. Postoje još uvijek nepotvrđena istraživanja da sok od dunje inhibira rast helikobakterije pilori.
Ovo su dva najbolja recepta od dunja!
Čaj protiv kašlja
Dunju operite, očistite sjemenke i zajedno s korom isjecite na listiće. Ubacite u litar vode i kuvajte 15-20 minuta, potom procijedite, ohladite i pijte pomalo tokom cijelog dana.
Sok protiv problema s varenjem
Izrendajte sitno kilogram opranih dunja, procijedite sok i pijte ga odmah, da ne bi brzo oksidirao. Najbolje je da ga pijete prije jela.
(MONDO/Blic žena)