Uradite sami

Novogodišnja jelka okićena po feng šui pravilima donosi sreću: Gdje bi trebalo da stoji i koju boju ukrasa da odaberete

Autor Dragana Božić

Ukrasite jelku uz feng šui!

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/Bogdan Kurylo

Ako volite feng šui, znate za bagua mapu, odnosno "mapu" vašeg doma u kojoj svaka prostorija, u zavisnosti od svog položaja, prikuplja energiju vezanu za određeni aspekt vašeg života.

Jelka pripada elementu drveta, tako da bi trebalo da je postavite u dio vašeg doma kompatibilan sa feng šui elementom drveta. Ovaj element simbolizuje vitalnost, rast i dobrotu. Energija drveta vezana je i za fleksibilnost i ljudskost.

Ovo su najbolji dijelovi doma, u odnosu na strane svijeta koje prikazuje bagua mapa.

Istok - zdravlje i porodica
Jugoistok - novac i izobilje
Jug - reputacija i slava

Šta da radite ako su ti dijelovi stana zauzeti, ili nemaju smisla, ako vam je, recimo, baš WC na istočnoj strani stana? Ovo su pomoćna rješenja, zavise i od boje ukrasa.

Sjever je područje karijere, posla i uspjeha, a tada bi trebalo jelku da okitite bojama elemenata vode i metala. To su bijela, siva, crna i plava.

Sjeveroistok vašeg doma "zadužen" je za brigu o sebi. Ukrasite jelku u bojama vatre i zemlje (crvena, roze, zemljani tonovi, žuta).

Jugozapad je područje ljubavi, i ako tu postavite jelku, možete je takođe okititi u crvenoj, roze, žutoj ili nekoj od zemljanih boja.

Zapad označava kreativnost, i ako tu stavite jelku, neka ukrasi budu bijeli ili sivi.

Jelka na sjeverozapadu aktiviraće vaše polje društvenosti i trebalo bi da ima bijele ili sive ukrase, dok jelka u samom centru vašeg doma, koji označava srce, može biti okićena crvenim, roze ili žutim ukrasima.

Ako se pitate gdje ne bi trebalo da stavite jelku, odgovor je isti kao i "bez" feng šuija - stavite je tamo gdje će biti vidljiva, a bezbjedna, gdje nema mnogo prometa i rizika da je neko sruši. Jelka će tokom praznika biti ukras vašeg doma i idealno je da možete da je vidite čim uđete u kuću ili iz prostorije u kojoj ste najčešće, kao što je dnevna soba ili trpezarija.

Naravno, prilagodite ovo svom ukusu! "Zemljana boja" ne znači da nađete braon ukrase koji "ne liče ni na šta", već da eksperimentišete sa bojama kao što su metalik bakarna, zlatna ili slično.