Svaka vrsta alkohola izaziva drugačije reakcije i simptome u organizmu, pa tome treba prilagoditi i lijek.
Stižu praznici i bez obzira što ćemo slaviti u kućama, u mnogo manjem društvu nego što smo možda navikli, alkohola najvjerovatnije neće manjkati...
A šta sutradan kad glava "puca", povraća nam se i najradije ne bismo izlazili iz kreveta? Kako pobijediti mamurluk?
Važno je da znate da se mamurno stanje uzrokovano različitim alkoholnim pićima ne liječi na isti način. Svaka vrsta alkohola izaziva drugačije reakcije i simptome u organizmu, pa tome treba prilagoditi i lijek.
Sigurno niste znali, ali mamurluk možete liječiti i bananom, indijskim orasima, sve zavisi od toga šta ste pili, tvrdi nutricionista Šer Koks.
Pivo
Za pivopije je najbolje da doručkuju jaja i avokado. Jaja su bogata proteinima koji sadrže cistein, aminokiselinu koja razgrađuje toksične nusprodukte nastale iz alkohola, dok je avokado bogat vitaminom B6, koji smanjuje mišićnu slabost i razdražljivost. Plus, nije zgoreg i da popijete 1-2 šolje jakog čaja kako biste pomogli organizmu da se rehidrira.
Bijelo vino
Banana je lijek! Previše vina uopšteno izaziva upalu, zbog čega bijela krvna zrnca pojačano proizvode i otpuštaju u krv citokine. To su iste ćelije koje se oslobađaju u krvi kad dobijete grip i dovode do sličnih simptoma: glavobolje, mučnine i umora, a banana će vratiti kalijum koji ste izgubili zbog diuretskog efekta alkohola, tvrdi Koksova.
Crveno vino
Neke vrste zrelih vina mogu da podstaknu tijelo da oslobađa histamine i izazovu simptome koji se mogu povezati s alergijom, poput suvih očiju ili glavobolje. Indijski orah povećaće nivo energije. Nije zgoreg i da popijete tabletu protiv alergije, kako biste suzbili proizvodnju histamina i simptome slične alergijskoj reakciji. Čaša mlake vode sa kašičicom meda će vratiti izgubljeni šećer.
Šampanjac
Piće koje će vas najlaše zavarati da potkrijete kada ste pretjerali. Ali zato, glavobolje nakon pijanstva izazvanog ovim pićem mogu biti užasne. Zahvaljujući mjehurićima, koje toliko volimo u šampanjcu, alkohol se bolje apsorbuje u organizmu. Iznenađujuće, najbolji lijek za ovu tegobu je koka-kola sa šećerom. Šećer će vam dati energiju, a kofein koji sadrži "podiže" organizam. Doručak neka bude jak, najbolje slanina pržena roštilju, jer je bogata vitaminima B grupe, pa djeluje kao katalizator koji pomaže da se alkohol razgradi.
Džin-tonik
Kod žestine ovog tipa najbolje pomaže čaša vode s malo narendanog đumbira. Ova namirnica će smiriti želudac, a doručkujte lako. Prepečen tost a kašičicom meda je savim dovoljan. Med sadrži fruktozu, koja ubrzava metabolizam alkohola.
Sajderi
Sajder kod mnogih izaziva nadutost želuca. Kod mamurluka izazvanog ovim pićima pomaže šolja tople vode s malo đumbira, sa kašičicom šećera ili meda, kako biste nadomjestili izgubljeni šećer i smirili želudac.
Još jedan "lijek" koji se preporučuje jeste šolja bistre pileće supe. Supa će rehidrirati organizam, a bogata je triptofanom, aminokiselinom koja pomaže organizmu da proizvodi serotonin, što će vam popraviti raspoloženje.
Jedan od korisnih savjeta nutricionistkinje jeste i da izbjegavate šampanjac ili bilo koje drugo alkoholno piće sa mjehurićima poput džin-tonika ili rum-kole, jer pjenušanje ubrzava ulazak alkohola u krvotok.