Stil

Kod oboljenja masne jetre šargarepa i celer su dobitna kombinacija

Autor Maja Gašić

Prirodni lekovi za čest problem odraslih, ai sve većeg broja dece!

Izvor: Guliver/Getty images plus/iStock/Lyndon Stratford

Masna jetra je stanje koje predstavlja patološko nagomilavanje masti u ćelijama jetre, a uzrokovano je različitim faktorima, od kojih jedan od njih može biti i gojaznost.

Primena lekova, pravilna ishrana, uzdržavanje od alkohola i hemikalija, smanjenje telesne mase, lečenje poremećaja u varenju, nadoknada vitamina i minerala obično dovodi do oporavka. Posebno zabrinjava učestalost ovog oboljenja među decom, zbog čega je važna zdrava ishrana i redovna kontrola telesne težine.

Indijski naučnici su otkrili i da šargarepa štiti jetru. Utvrđeno je da kod laboratorijskih životinja ekstrakt šargarepe pojačava delovanje nekih enzima koji ubrzavaju njenu detoksikaciju. Šargarepu je najbolje koristiti u obliku soka. U sokovnik stavite svežu šargarepu, jabuku i celer. Sok procedite i dodajte par kapi limuna.

Rukola i svo tamnozeleno lisnato povrće odličan su izvor hlorofila i drugih fitohemikalija koje poseduju čitav niz pozitivnih uticaja na zdravlje. Hlorofil deluje kao "čistač" krvi i jetre, a brojni antioksidanti štite je od razornog uticaja slobodnih radikala.

Redovno konzumiranje artičoke stimuliše funkcije jetre i smanjuje visinu masnoća i holesterola u krvi. Mučnina, osećaj napetosti i nadimanja koji su često prisutni kod bolesti jetre se takođe smanjuju.

Tagovi