Stil

8 stvari koje (ne) treba da radite prvog dana Nove godine: Otjerajte lošu, a privucite dobru sreću!

Autor Dragana Božić

Evo šta, prema vjerovanjima, (ne) valja da radite prvog dana nove godine...

Izvor: iStock/Getty Images Plus/vladans

Konačno smo ispratili 2020, godinu koja nam je donijela mnogo stresa, brige, i koju će mnogi pamtiti po karantinu. Dočekali smo 2021, za koju se svi nadamo da će biti mnogo bolja, a da biste osigurali sebi sreću za ovu godinu, nije loše da znate šta, prema vjerovanjima, valja, a šta ne valja da radite prvog dana nove godine, ukoliko ste sujeverni.

1. Obucite nešto novo

Kažu da 1. januara valja obući nešto novo, makar to bio i novi veš ili čarape, kako biste tokom cijele godine dobijali i kupovali nove stvari.

2. Ne iznosite ništa iz kuće

Baš ništa, čak ni smeće, ne treba da "izađe" iz kuće 1. januara. Prema vjerovanjima, godina treba da počne unošenjem novih stvari u kuću, nikako iznošenjem, kako bi se osiguralo blagostanje tokom godine.

3. Važno je ko vam prvi uđe u kuću

Prva osoba koja vam uđe u kuću u novoj godini može da utiče na to kakva će vam biti godina. Bilo bi idealno da neko ko vam dođe u goste dođe na poklon makar neku sitnicu, a prema vjerovanjima, bilo bi idealno i da to bude neko crnokos. Ulazak plavokosih ljudi u kuću prvog dana nove godine povezuje sa lošom srećom.

4. Uradite nešto vezano za posao

Bilo bi dobro da danas uradite bilo šta vezano za svoj posao, makar i neki mali zadatak, kako biste uspješno započeli novu godinu. Ipak, ne treba da pretjerujete u poslu danas jer će vam to, navodno, donijeti lošu sreću.

5. Ne perite veš

Smatra se da je za zdravlje porodice važno da se danas ne pere veš jer se time "spira" i njihovo zdravlje.

6. Pazite da nešto ne slomite

Budite vrlo pažljivi da godinu ne započnete tako što ćete polomiti nešto jer se smatra da to donosi lošu sreću.

7. Ne plačite

Dajte sve od sebe da danas ne plačete jer će to, prema vjerovanjima, odrediti tok vašeg života u narednih 12 meseci.

8. Nemojte da čistite kuću

Prvi dan nove godine nije dan za čišćenje kuće, iz istog razloga zbog kojeg ne treba danas da perete veš - zbog zdravlja ukućana.

(MONDO)