Stil

Najveće greške zbog kojih se kvari hrana u frižideru

Autor Maja Gašić

Izbjegnite da vam se hrana pokvari i da poprimi neprijatan miris u frižideru.

Izvor: YouTube/AllThingsAdrienne

Bez obzira što je držite u frižideru, hrana se lako može pokvariti ako je ne čuvate pravilno. Ono što slijedi jeste pojava buđi, rasadnika bakterija i izvora neprijatnih mirisa. Da biste izbjegli ovu katastrofalnu grešku, saznajte koja hrana se na koji način čuva...

Kobasice i sir je najbolje umotati u deblji papir ili čuvati u staklenoj posudi. Narezani sirevi čuvaju se zamotani u foliju, hermetički zatvoreni u staklenu posudu ili na drvenoj podlozi pod staklenim zvonom. 

Hranu jakog mirisa umotajte u nekoliko slojeva papira, tako da svojim mirisom ne kontaminira cijeli frižider.

Generalno, folija je dobar način za čuvanje hrane jer joj omogućava da diše i održava svježinu, ovo posebno važi za pite i sendviče. Pored toga, stabljike celera možete umotati u foliju, kao i svjež kupus, brokoli, karfiol...

Najbolje je ne čuvati ništa u metalnim limenkama, već sve prebaciti u staklene posude. Vezane plastične kese takođe nisu dobre za skladištenje.

Povrće i voće morate izvaditi iz plastičnih kesa u kojima ste ih kupili, oprati, osušiti i staviti u frižider. Držite ih u otvorenoj činiji jer im je potreban pristup vazduhu.

Neke namirnice je najbolje držati podalje jedna od druge, naročito oni koji jako mirišu i dobro upijaju mirise.

Ovo su "loše komšije":

* sir - voće, povrće

* dimljeno meso, mesne poslastice - sir

* kobasice - voće, povrće

* krompir, šargarepa, kupus - voće

* citrusi - banane

* riba - salate, hleb, grožđe

Tagovi