Stil

1 namirnica smanjuje rizik od pojave dijabetesa za 40 odsto: Naučnici otkrili - pomaže samo ako se ovako jede

Autor Maja Gašić

Jednostavna promjena u ishrani može praktično da prepolovi rizik od razvoja dijabetesa.

Izvor: iStock/Getty Images Plus/VLG

Dijabetes je neizlječiv, nazivaju ga i bolešću savremenog doba jer je jedan od uzroka njegove pojave, pored genetike, neadekvatna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost i gojaznost. Postoji način da se spriječi pojava šećerne bolesti, a po riječima ljekara dovoljno je uvesti samo male izmjene u ishrani.

Prema novom istraživanju australijskih naučnika, a koji su analizirali ishranu više od 7,6 hiljada ljudi, zaključak je da oni koji redovno jedu voće imaju gotovo 40 odsto manji rizik od razvoja dijabetesa.

Pojedite jabuku ili još bolje - dvije!

Istraživači su istakli da voće može da smanji rizik od razvoja dijabetesa samo ako se jede cijelo. Prerađene namirnice, odnosno sokovi ili potaži, kaše, kompoti i slično, nemaju taj efekat.

Možda će vas zanimati

"Nema podataka da sokovi, na primjer, pomažu. Rezultati pokazuju da zdrav način života, plus dijeta koja uključuje konzumaciju cijelog voća najmanje dva puta dnevno, pomažu da se smanji rizik od razvoja šećerne bolesti", istakla je koautorka ove studije Nikola Bondone.

Voće protiv insulina

Osim toga, autori su otkrili da ljudi koji jedu dovoljno voća proizvode manje insulina. Činjenica je da stalno visok nivo šećera u krvi može da ošteti nervni sistem, krvne sudove i organe.

"Visok nivo insulina povezan je ne samo sa dijabetesom, već i sa problemima poput visokog krvnog pritiska, gojaznosti i kardiovaskularnih bolesti", objasnila je Nikola.

(Mondo.rs)

Tagovi