Obavezno pročitajte

Evo kako da vam hljeb i peciva ostanu svježi

Autor Dragana Božić

Postoji pet popularnijih načina da čuvanje hljeba i peciva kako bi što duže ostali svježi. Ono što malo ko zna jeste da to obično ne radi pravilno. Neke greške umjesto da mu produže vijek, zapravo ga skraćuju.

Izvor: YouTube/The Perfect Refuge

Čuvanje hljeba u posebnoj posudi ne znači da ćete ga zaštiti od prekomjerne vlage ili, suprotno, od sušenja. Iskusne domaćice, ali i nutricionisti, podijelili su na društvenim mrežama nekoliko pouzdanih načina da što duže zadržite svježinu ovoj namirnici.

Evo kako da čuvate hljeb i peciva da bi što duže ostali svježi...

Krpa

Umotajte hljeb u čistu tkaninu od prirodnih materijala, lan nije loša opcija. Tkaninu ne treba da mijenjate svaki put, ali vodite računa da je redovno perete.

Plastična kesa

Ovaj metod će zadržati svježinu hljeba četiri do pet dana. Međutim, da biste spriječili stvaranje vlažne kondenzacije unutar kese, ne zaboravite da napravite nekoliko malih rupa u njoj za "ventilaciju".

Papirna kesa

Odličan način za čuvanje hljeba za one koji vole da korica ostane hrskava.

Zamrzivač

Na stabilnoj temperaturi od minus 18 stepeni C, hljeb može da ostane svjež i do šest mjeseci! Ali, takođe je važno da se pravilno odmrzne. Ostavite ga da stoji na sobnoj temperaturi nekoliko sati. Ako pokušate da ubrzate proces i hljeb stavite u mikrotalasnu pećnicu, brže će postati mekan, ali ćete mu skratiti rok trajanja i brže će izgubiti na hranljivosti.

Kutija za hljeb - ipak, ne!

Malo ko zna da držanje peciva u kutiji za hljeb utiče na to da brže izgubi i svježinu i korisna svojstva. U ovakve posude lako prodire vlaga koja se često nalazi u kuhinji. Osim toga, neke kutije su previše čvrsto zatvorene, pa hrana koja se u njima drži veoma brzo postaje neupotrebljiva - lako se stvara buđ.

Čim vidite da se na hljebu ili pecivima pojavile tačkice buđi, odmah ga bacite. Nemojte uklanjati samo "zagađen" dio jer spore plijesni brzo zaraze cijelu hranu, i prije nego što budu vidljive.

Tagovi