Stil

Evo šta jedu stogodišnjaci: Jeftini začini kriju tajnu dugovječnosti

Autor Dragana Božić

Ako ste se pitali kakve navike imaju i šta jedu stogodišnjaci, ovaj tekst će vam dati oddgovor - iznenadiće vas šta im je zajedničko!

Izvor: YouTube/ColorfulCanary

Šta to jedu stogodišnjaci pa im polazi za rukom da izbjegnu bolesti i produže životni vijek? Naučnici su se bavili ovim pitanjem, pa su tako otkrili da nekoliko začina u velikoj mjeri utiče na zdravlja i čuva od starosti.

Pa tako se ispostavilo da stanovnici Plave zone - lokaliteti na kojima živi najveći broj stogodišnjaka (Barbadžija na ostrvu Sardinija u Italiji, Okinava u Japanu, grad Loma Linda u Kaliforniji, Ikarija u Grčkoj i poluostrvo Nikoja u Kostariki.), redovno konzumiraju ovih pet začina.

1. Mirođija

"Mirođija je bogata vitaminima A, B i C,  vlaknima, a takođe može da snizi krvni pritisak i djeluje kao diuretik", rekla je dr Loren Haris-Pinkas. Osim toga, dobar je izvor mangana, koji je važan za aktiviranje različitih enzima, zaštitu ćelija, regulisanje nivoa šećera u krvi i zarastanje rana. Ova začinska biljka takođe sadrži veliki broj biljnih jedinjenja koja djeluju kao moćno antioksidantno i protivupalno sredstvo.

2. Origano

Origano je takođe bogat antioksidansima i supstancama koje mogu spriječiti oštećenje ćelija neutralizovanjem slobodnih radikala koji izazivaju upale. Tokom studije utvrđeno je da je origano efikasan protiv 23 vrste bakterija.

3. Ruzmarin

Ruzmarin je odličan izvor gvožđa, kalcijuma i vitamina B6. Ova začinska biljka je takođe pokazala da snažno djeluje na poboljšanje  kognitivnih performansi, memoriju i jača imuni sistem. Naučnici to pripisuju karnoznoj kiselini koja se nalazi u ovom začinu. Prema studiji objavljenoj u časopisu "Therapeutic Advances in Psychopharmacology" , miris ruzmarina poboljšava koncentraciju i raspoloženje.

4. Peršun

Peršun se smatra tradicionalnim začinom na poluostrvu Nicoja u Kostariki. On sadrži brojne antioksidanse i efikasno se bori protiv upalnih procesa u tijelu i smanjuje  rizik od određenih hroničnih bolesti, posebno srčanih.

5. Bijeli luk

Vijekovima je poznato da bijeli luk ima lekovita svojstva. Biljka je glavna hrana u svim regionima Plave zone, posebno na Okinavi.

"Bijeli luk dokazano jača imunitet i bori se protiv prehlade. Osim toga, snižava krvni pritisak i LDL holesterol", rekla je dr IIlsa Šapiro. U jednoj studiji , ekstrakt bijelog luka (600 mg do 1500 mg) pokazao se jednako efikasnim u snižavanju krvnog pritiska kao i lijek.

Tagovi